Според Книгата на рекордите Гинес каролина рийпър е най-лютата чушка по скалата на Сковил
Според Книгата на рекордите Гинес каролина рийпър е най-лютата чушка по скалата на Сковил / ThinkStock/Getty Images
Лекари предупредиха за ужасния ефект от консумацията на най-лютите чушки в света, съобщи Франс прес. Оказало се, че 34-годишен американец получил пристъпи на мигрена, след като участвал в конкурс по консумация на люти чушки и изял люта чушка от сорта каролина рийпър през 2016 г.

Вижте как изглеждат най-лютите чушки в света (СНИМКИ)
 
Според Книгата на рекордите Гинес това е най-лютата чушка по скалата на Сковил.  Мъжът получил гърчове, преди да повърне. През следващите дни имал болки в главата и врата, по-специално няколкосекундни остри пристъпи на мигрена.
Той се подложил на неврологични тестове, при които не било открито увреждане. По-късно бил диагностициран със синдрома на обратимата мозъчна вазоконстрикция, изразяващ се във временно свиване на кръвоносните съдове на главата.

Лютите чушки в мексиканската кухня датират от 1500 години
 
Авторите на изследването увериха, че за пръв път люта чушка има подобен ефект. Въпросният синдром, който често е свързан с мигрени, обикновено се появява след приемане на някои лекарства или наркотици.
"За всички нас това бе голяма изненада", заяви един от ръководителите на изследването Кулотунган Гунасекаран от болницата "Хенри Форд" в Детройт.

Най-пикантните сосове в света

Симптомите изчезнали, а контролен рентгенов преглед 5 седмици след конкурса показал, че артериите са възвърнали първоначалната си форма.
Резултатите от изследването са публикувани в BMJ Case Reports.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА