Има ли разлика между чушки и пиперки?
Има ли разлика между чушки и пиперки? / ThinkStock/Getty Images
Има ли разлика между чушки и пиперки?
82402
Има ли разлика между чушки и пиперки?
  • Има ли разлика между чушки и пиперки?

Защо на чушките се казва пиперки? Какво е общото с подправката черен или бял пипер, след като става дума за съвсем различни растения?

Въпросът слага точната доза пипер върху пиперките. Пиперът, в смисъл на чушка, е от отдел покритосеменни, както и пиперът, в смисъл на пипер. Но семейството на първите е картофови, а на вторите- пиперови. Така че наистина става дума за две съвсем различни растителни семейства. Общото им е, че семките им са вътре в тях. Но така е и с домата, а той не е пипер. И на никой никога не му е хрумвало да го нарича така. Преди да обясним, на кого му е хрумнало чушките и пиперът да са обединени по този нелеп начин, нека кажем две важни неща.

Първо, думата чушка идва от старобългарски-чешоуıа, чуша. Това е и думата за шушулка. Чушка и шушулка не са просто синоними, това е една и съща дума. Фасулът или грахът също са в чушки. Така че пипер е по-правилното название, ако изобщо тук има правилно название на това бедно растение.

Защо обаче ние нямаме добро име за него? Защото идва твърде късно. Черният пипер е бил познат на европейците, античните гърци и римляните, много отдавна. Той идва от Азия и е бил изключително ценен като подправка и лекарство. Наричали са го черно злато, преди това име да го лепнат на петрола, въглищата и черната Златка. Той е лют, а европейската кухня е била блудкава. Така че подправките са били много ценни, за разлика от източната кухня, която е богата на подправки. И така черното злато се е докарвало от Индия през Африка, та до Рим, а това го оскъпявало неимоверно.

Нямало ли обаче по-пряк път? Е, разбира се, че имало-по море. Колумб тръгнал да го търси и го намерил. Стигнал до Индия, кръстил местните индийци и когато му поднесли традиционната подправка, която местните използвали от хилядолетия, казал: „Охо, ето го пипера, който търсим". Така новите и непознати шушулки, чушките, били наречени пипер от Колумб и неговите хора. А на тях ботаниката не им била силната страна, нито пък географията. Но да кажем, че за това има смекчаващи вината обстоятелства.

Чилийският пипер и до ден днешен е известен като chili peppers, red hot chili peppers. Когато европейците вкусили от лютата подправка последна грижа им било, от какво семейство е растението. После чушките, във всичките си разновидности, били пренесени на Стария континент, но запазили името си, макар някои от сортовете изобщо да нямали лютива нишка.

Ето как името пипер било дадено по погрешка и на друго растение, но на фона на индианци и индийци, чушката пипер е много дребен проблем при кръщаването.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате