Хлебарка
Хлебарка / netinfo
Хлебарка
54155
Хлебарка
  • Хлебарка

"Хлебарка" е заглавието на втория роман на канадско-ливанския писател Рауи Хадж. Той е от 2008 година, но едва сега излиза у нас. Авторът обаче е познат на българските читатели заради дебютната си книга "Играта на Де Ниро", издадена също от "Жанет 45". Благодарение на нея Рауи Хадж печели една от най-престижните литературни награди ИМПАК.

Рауи Хадж всъщност е фотограф. Да пише започва случайно - след като организаторката на една изложба го моли да му даде кратък текст за каталога й. Роден е в Бейрут, на 20-годишна възраст бяга в Ню Йорк, а после попада в Монреал, където живее и досега.

За втория си роман, за впечатляващото му заглавие и за предстоящата си трета книга Рауи Хадж говори на пресконференция в столицата. Именно София е първият град, в който той ще представи "Хлебарка".

Когато Рауи Хадж печели наградата ИМПАК за дебютната си книга "Играта на Де Ниро" той вече е написал втория си роман. Авторът казва, че този факт го прави истински щастлив, защото благодарение на него се спасява от ужаса да трябва да създаде нов текст след като първият му е постигнал огромен успех. Той обяснява: "Маргарет Атууд има една книга, която е за писателите. Тя открито говори за това, че когато първата ти книга е много успешна, втората е крайъгълна за кариерата ти. Ако втората книга успее, писателят попада в безопасна територия. В повечето случай обаче се проваля, защото читателят винаги очаква нещо, което да му напомня за първата книга. За себе си мисля, че съм в относително безопасна територия. Фактът, че втората ми книга получи добри критически отзиви означава, че тя няма да провали моята писателска кариера".

Вторият роман на Рауи Хадж е роман за живота на емигранта. За него той разказва: "Книгата е за един емигрант, който напуска родината си, за да живее на Запад. Самият мен, емигрантският ми опит, ме е белязал като човек. Поради тази причина съм толкова привлечен от темата. Особено първите девет години, след като се преместих в Ню Йорк, бяха години на пълна изолация и културен шок. Тогава разбрах, че не е от особено значение в кой град живееш, а как си позициониран в тази култура. Можеш да живееш в най-страхотния град на света, но когато си изтласкан в периферията му, той не е дом за теб и има нещо чудовищно в него. Моят герой страда от периоди на тотална делюзия. В тези моменти той си представя, че е хлебарка. А хлебарките всъщност нападат един дом по същия начин, по който емигрантите нападат определени страни. За хлебарките няма граници. Те не вярват, че има демаркационна линия между отделните държави. Те просто си минават през тези граници както си искат".

Какви проблеми би могъл да създаде на един писател роман със заглавие като "Хлебарка"? Рауи Хадж отговаря така: "Чувал съм, че много жени не искат да купуват книгата понеже хлебарките ги отвращават. Заглавията винаги са нещо забавно. Те са най-голямата дилема за един писател, както и за издателя. Книгата ми получи страхотни рецензии и отзиви в международната преса, които бяха изключително позитивни. Но от друга страна тя няма голям търговски успех. Подозирам, че и заглавието има общо с този факт".

И за предстоящия трети роман на Рауи Хадж "Карнавал", чиято премиера в Канада е през септември. За него писателят казва: "Доста различен от първите два е този роман. Това е историята на един човек, който израства в цирк, но в крайна сметка се заселва в един малък град, където има карнавал. Започвам с естетиката на карнавала, това абсолютно хаотично и в същото време пищно придвижване на тълпи. Поради тази причина в романа има повече от 60, може би 70 различни герои. Много е пищен. Точно като истински карнавал".

След София Рауи Хадж ще представи книгата си "Хлебарка" в:
* Пловдив, 7 юни (четвъртък), 19:00 часа, двора на Драматичния театър
* Стара Загора, 8 юни (петък), 18:30 часа, библиотека "Захарий Княжески"

Хлебарка
netinfo