Гърция обяви 2008-ма за Година на сиренето фета
Гърция обяви 2008-ма за Година на сиренето фета / netinfo
Гърция обяви 2008 г. за Година на сиренето фета, съобщава италианският гастрономически сайт Густоблог, позовавайки се на информация на гръцкото министерство на аграрното развитие и храните.

С тази инициатива в чест на едно от най-прочутите в света бели сирена Гърция се надява да стимулира продажбите на фетата в Европа. Не се знае дали идеята за подобна Година на сиренето фета няма да предизвика обаче недоволството на България, известна със своето бяло сирене, което е достоен съперник на солената фета. На тема сирене двете балкански съседки от години си съперничат, но сега това съперничество може да се задълбочи, посочва електронната медиа.

Фетата се произвежда в Гърция от около 6000 години от смес на овче и козе мляко. Годишно гърците консумират около 100 000 тона сирене фета. В ЕС обаче годишно се ядат по 40 000 - 50 000 тона фета. Това е доста малко в сравнение с общата консумация на другите бели сирена, достигаща между 650 000 и 700 000 тона на година. Най-предпочитани от европейците сред белите сирена са произвежданите в Дания и Германия.