/ ThinkStock/Getty Images
Британският футуролог Иън Пиърсън предсказа кога хората ще станат безсмъртни - когато се появи цифровото съзнание и то бъде пренесено от човека в тялото на машина, пише сайтът Тайм гайд.
 
Изчислиха кога изкуственият интелект ще замени човека

Технологията на машинното обучение вече навлиза в нов етап на развитие. Именно невронните мрежи ще помогнат на учените да направят точно копие и да "пренесат" човешкия разум след смъртта на индивида в тялото на роботизирано устройство.
 

Така вижда развитието на човечеството Иън Пиърсън. Той стана известен с това, че се застъпва за ранното встъпване в полови контакти между хората и роботите.
 
Изкуственият разум може да убие човечеството

Но според британския футуролог пророкуваното от него "безсмъртие" крие и някои подводни камъни. Заради бързото развитие на технологиите, свързани с изкуствения интелект, след преноса на разума на човека в тялото на робота ще бъде трудно съвместното съществуване на двете "системи за управление" в едно и също цифрово пространство.
 
Изкуственият интелект вече победи човека, но дали ще го "тушира"?

По този начин човешкият разум може да стане заложник на изкуствения интелект.
 

Пиърсън е на мнение, че технологията по пренасянето на разум в робот, която ще помогне на хората да получат "втори живот", може да бъде разработена до 32 години.
БТА