Френски изследовател ще търси седмия континент
Френски изследовател ще търси седмия континент / снимка: Reuters

Направлявана от хай-тек сателити, френска яхта от тридесетте години на миналия век ще потегли, за да открие "седмия континент" - гигантска покривка от пластмасови отпадъци с площ колкото шест Франции, плаваща в Тихия океан.

Шокиран от срещнатите в океана отпадъци по време на участието си в състезание по самотно плаване през 2009 г., френският изследовател Патрик Дексон реши да организира тази научна експедиция, за да сигнализира за екологичната катастрофа в североизточната част на Пасифика. Покривката от отпадъци се намира във води, почти незасегнати от търговското корабоплаване и туризма. Ето защо от проблема се интересуват само еколозите и учените. Според Дексон международната общност засега изобщо не проявява загриженост.

Мисията "Седми континент" ще потегли на 2 май от Сан Диего (САЩ) на борда на двумачтовата яхта "Елан", построена през 1938 г. В продължение на месец тя ще измине 2 500 мили между Калифорния и Хавай, където изследователят Чарлз Мур случайно е открил през 1997 г. невероятния килим от отпадъци.