Фитнесът все още е табу за французите
Фитнесът все още е табу за французите / www.sxc.hu

Французите обичат да изглеждат добре, но малко от тях са готови да се изпотят, за да изваят тялото си. Въпреки че все повече хора са наясно за ползите от здравословното хранене и физическите упражнения, редовното посещаване на фитнес салоните във Франция все още е табу, отбелязва Ройтерс.

Щедрата здравна система на страната, предимствата й за спортуване на открито и липсата на качествени и лесно достъпен фитнес са причината за малкия брой спортуващи.

"Изглежда, че повечето хора предпочитат да седнат на кафе и да пушат цигари, отколкото да тренират. За французите тренировките не са начин на живот", заяви американският фитнес инструктор Фред Хофман, който живее в Париж от 21 години.

Едва 5.4% от гражданите на Франция са водили здравословен начин на живот през 2008 г., сочи официална статистика. За разлика от тях, здравословен начин на живот водят 9.5% от италианците, 11.9% от британците и 16.6% от испанците.

Данните обаче не обхващат многобройните френски фитнес клубове или "асоциации", които се издържат от правителствени субсидии и примамват големия си брой клиенти с ниските си цени, допълва БГНЕС. Техните зали за тренировки обаче са в доста окаяно състояние.

"Футболът, тенисът и колоезденето са трите най-практикувани спорта във Франция", заяви Надеж Гаяр, маркетингов директор на парижки спортен клуб.