Холивудският актьор Джордж Клуни отваря школа, в която тийнейджъри от бедни семейства от малцинствата ще бъдат получават кинообразование. Те ще се учат на кинематография, осветление, визуални ефекти и други тънкости от филмовата индустрия, предадоха световни агенции.

Освен Клуни в проекта, който е съвместен с образователните институции в Лос Анджелис, ще участват и актьорите Кери Уошингтън и Дон Чийдъл.

Планирано е школата да отвори врати през 2022 г.

"Нашата цел е да покажем по-добре разнообразието в страната ни," се казва в изявление на Джордж Клуни. "Това означава да създадем училищни програми, в които младите хора да получат познания за снимането с камера, монтажа, визуалните и звукови ефекти - за всички възможности, които може да им предложи кариера в киноиндустрията".

Школата ще се намира в квартал на Лос Анджелис, населен предимно с латиноамериканци. Преподавателите ще имат достъп до професионалисти от киноиндустрията, а учениците ще могат да се включват в различни академични програми и стажове.

В управителния борд ще бъдат Клуни, Уошингтън, Чийдъл, Минди Калинг, Ева Лонгория и трима продуценти. Те ще дадат 20% от първоначално определения бюджет за школата, който е седем милиона долара.
БТА