Джеймс Камерън
Джеймс Камерън / Guliver/Getty Images
Световноизвестният режисьор Джеймс Камерън твърди, че Оскарите се отнасят несправедливо и с предубеждение към холивудските блокбастъри, често загърбвани при раздаването на златните статуетки, пише Контактмюзик.

62-годишният кинотворец стои зад най-доходоносните продукции в историята на Холивуд, сред които са "Титаник" и "Аватар", но той счита, че американската киноакадемия се отнася снобски към предпочитанията на зрителите.

Вижте носителите на награда Оскар през последните 25 години

"Не бяха редки случаите, когато много популярни за аудиторията филми бяха пренебрегвани и се разминаваха със златните статуетки“, констатира Камерън. „Киноакадемията като че ли по традиция не награждава филмите, които хората искат да гледат. Чрез избора на наградените тя като че ли иска да играе менторска роля и да указва какъв тип филми зрителите би трябвало да гледат".

"Те искат да ни кажат - ти харесваш това, а би трябвало да гледаш онова!", коментира Камерън. Режисьорът признава, че едно от редките изключения е бил филмът му "Титаник", който му донесе Оскар за най-добър филм, за най-добър режисьор и за най-добър филмов монтаж.

Джеймс Камерън не е учуден, че рейтингът на Оскарите спада. "Ако американската киноакадемия не иска да изгуби зрителския интерес, тя трябва обезателно да включва в номинациите си повече блокбастъри", съветва режисьорът.

Вижте още:

Петте най-красиви филмови целувки (СНИМКИ/ВИДЕО)

Най-великите филмови героини в историята (СНИМКИ)

Най-популярните герои в историята на киното и телевизията
БТА