Най-популярните герои в историята на киното и телевизията
Най-популярните герои в историята на киното и телевизията / Guliver/Getty Images

Археологът Индиана Джоунс е признат за най-популярния герой в историята на световното кино. Това показват резултатите от анкета, извършена сред читателите на сп. "Емпайър".

Героят от приключенските филми, дело на Стивън Спилбърг и Джордж Лукас и изигран от американския актьор Харисън Форд, изпреварва заелия второ място в класацията агент 007 Джеймс Бонд, роден от фантазията на писателя Ян Флеминг и превърнал се в персонаж на много филми.

Друг изпълнен от Харисън Форд герой - Хан Соло от Star Wars (Междузвездни войни), заема трето място в класацията.

Четвърти е Батман, супергерой от американските комикси и техните многобройни екранизации.

Единствената жена в класацията е заелата пето място Елън Рипли от фантастичната лента "Пришълецът" в изпълнение на актрисата Сигорни Уивър.

Следват Жокера - главният противник на Батман /6-о място/, нюйоркският полицай Джон Маклейн в изпълнение на Брус Уилис от цикъла "Умирай трудно" /7-о място/, Тайлър Дардън от "Боен клуб" в изпълнение на Брад Пит /8-о място/, космическият злодей Дарт Вейдър от "Междузвездни войни" /9-о място/ и Джефри Лебовски - "Пичът", изигран от Джеф Бриджис в криминалната комедия на братя Коен "Големият Лебовски".

Най-великите телевизионни екшън герои

Най-популярният герой в телевизионните сериали, според същата класация, е учителят по химия Уолтър Уайт от Breaking Bad (В обувките на Сатаната), в чиято роля се превъплъщава Брайън Кранстън. На второ място е Тирион Ланистър от Game of Thrones (Игра на тронове), чийто образ е пресъздаден от Питър Динклидж. Трети е Хоумър Симпсън от анимационната поредица The Simpsons (Семейство Симпсън).

На четвърто място в анкетата читателите на сп. "Емпайър" са поставили Доктор Кой от едноименния телевизионен сериал. На пето място е мафиотът от щата Ню Джърси Тони Сопрано от The Sopranos (Семейство Сопрано), в чийто образ се превъплъщава актьорът Джеймс Гандолфини.

Шести е Шерлок Холмс в изпълнение на британския актьор Бенедикт Къмбърбъч. Поредицата по творбите на Артър Конан Дойл е наречена Sherlock (Шерлок) и се излъчва от Би Би Си. Седма е Бъфи от Buffy the Vampire Slayer (Бъфи, убийцата на вампири) в изпълнение на Сара Мишел Гелар, следвана от сътрудника на американските специални служби Джак Бауър в "24" /в ролята Кийфър Съдърланд/.

На девето място в класацията на най-популярния герой в телевизионните сериали е Омар Литъл от "The Wire", пресъздаден на малкия екран от Майкъл К. Уилямс, а на десето място е Франсис Ъндърууд от политическия трилър House of Cards (Къща от карти), в чиято роля се превъплъщава Кевин Спейси.

В анкетата са участвали 10 000 читатели на британското сп. "Емпайър", което се издава също в САЩ и в други страни.

Източник: БТА