Джейми Оливър
Джейми Оливър / Gulliver/Getty Images
Джеймс Тревър Оливър, известен като Джейми Оливър, е един от най-обичаните готвачи в света.

Роден е на 27 май 1975 г. в Есекс, Великобритания.

Джейми е феномен в световната кухня . Той е готвил за италианския министър-председател и за Тони Блеър на Даунинг Стрийт.

Английският готвач прави името си марка, която работи безотказно за него. Създава своя серия италиански луксозни храни, които се продават в цял свят, разработва дизайн на прибори за хранене , пише книги и успешно отглежда плодове, зеленчуци и подправки в оранжерията си в Есекс.

Джейми Оливър има издадени 19 готварски книги, преведени на 36 езика и 48 ресторанта във Великобритания. Рекламно лице е на най-големите марки хранителни вериги на Острова. Телевизионната поредица „Кухнята на Джейми“ се излъчва в 40 страни. Огромен успех имат и „Натуралният готвач“, „Вкуснотиите на Оливър“ и „Вкусът на Великобритания“. Глобалното движение Революция в храненето е основано именно от него.

Джейми Оливър
Gulliver/Getty Images


За инициативата си да създаде верига учебни ресторанти за млади хора, които не учат или не работят, получава Орден на Британската империя. Два пъти печели титлата „Най-влиятелната фигура в сферата на ресторантьорството“. С много усилия и енергия успява да „внесе” по-здравословна храна в британските училища.

Джейми Оливър
Gulliver/Getty Images

През 2007 г. той създава верига луксозни италиански ресторанти, наречени „Jamie's Iitalian”. Може би нюхът му към бизнеса не е толкова силен, както към готварството, което му носи и загуби за милиони. Но голямото име, което е създал и рекламните договори с големи компании могат да го задържат години на повърхността.
 
Освен на кулинарната сцена, Джейми е успешен и в личен план. Той се радва на пет деца и прекрасна подкрепяща съпруга.

Джейми Оливър и Джулс
Gulliver/Getty Images