Два вълнуващи филма за Холокоста на кинофестивала в Кан
Два вълнуващи филма за Холокоста на кинофестивала в Кан / Guliver/Getty Images

Фестивалът в Кан днес фокусира вниманието върху историята на евреите от Централна Европа с прожекцията на два очаквани с интерес филма - шокираща унгарска лента за Холокоста и филм на Натали Портман, посветен на пристигане в Обетованата земя, предаде Франс прес.

Всичко за тагзодишния филмов фестивал в Кан четете тук

Филмът "Синът на Саул" на унгареца Ласло Немеш описва историята на Саул Ауслендер - евреин, който е депортиран в концентрационния лагер в Аушвиц и попада сред зондеркомандос - затворници, които работят в газовите камери. Един ден Саул открива младо момче, което за кратко оцелява в газова камера. Саул вярва, че в това момче е разпознал сина си, потресен е и ще направи всичко което е по силите му, за да го погребе.

38-годишният Ласло Немеш открил сборник с текстове, написани от членове на зондеркомандос, и решил да представи тази тема в свой филм. Част от семейството му са украински евреи, намерили смъртта си в Аушвиц.

"Питах се какви усещания са имали евреите, когато са пристигнали на рампата в Биркенау. Какво са виждали? Какви са били последните им часове? Това ме накара да заснема филма", заяви режисьорът.

Представяйки непоносимото ежедневие на своя герой Саул, Немеш показва нещата от негова гледна точка. Режисьорът акцентира върху онова, което вижда Саул. "Той е в завод на смъртта", поясни Немеш. „Той обаче вече не вижда завода, нито депортираните, нито труповете. Онова, което се опитва да направи, е да погребе младото момче, за което смята, че е неговият син".

Режисьорът е на мнение, че намерил различен подход, за да представи ада в концентрационните лагери. "Филмът ни пренася в този ужасяващ завод, който произвежда трупове", отбеляза Немеш, който е роден в Унгария, но младежките му години са преминали в Париж.

Режисьорският дебют на Натали Портман "История за любов и мрак" е вдъхновен от едноименната автобиографична книга на израелския писател Амос Оз.

Филмът проследява историята на семейството на Оз - евреи от Източна Европа, които са прогонени от антисемитизма и се връщат в Обетованата земя, детството му преди създаването на държавата Израел и самоубийството на майка му.

Източник: БТА