Древната гробница в Амфиполис отново разпали спорове
Древната гробница в Амфиполис отново разпали спорове / снимка: БГНЕС, архив

Древната гробница в Амфиполис отново разпали спорове сред археолозите в Гърция, след като ръководителката на археологическия екип Катерина Перистери обвърза артефакти, открити при разкопките на могилата Каста, с името на Александър Велики, съобщават гръцките медии.

Археоложката твърди, че на това място е имало паметник, изграден по поръчка на Александър Велики в чест на неговия най-добър приятел Хефестион.

Мистерия обгръща древната гробница в Амфиполис

В. „Та неа” упреква културното министерство за това, че следяло „бездействено” представените от Катерина Перистери артефакти. Според изданието ведомството не знаело за нейните заключения. То дори не скрило недоволството си от публичното обявяване на резултатите от работата на изследователския екип.

Във връзка с това в статия във в. „Катимерини” археоложката Ангелики Котариди споменава за „натрапчива асоциация” на паметника на Хефестион с Александър Велики. Тя изтъква, че в конкретния случай археологическият екип е работил по такъв начин, че да съхрани насажданата асоциация за връзка на артефактите с Александър Велики.

В същия вестник пък университетският професор по история и археология Теодорос Мавроянис защитава археоложката Катерина Перистери и нейното твърдение за присъствие на „героя” Хефестион в района на гръцка Македония.

Пред радио Скай друга професорка от университета Аристотел Хриса Палиадели определи като „интересна” лансираната от Катерина Перистери теза, като изтъква, че със сигурност можело да се каже, че паметникът на Хефестион наистина датира от края на 4 в. пр.Хр.

Източник: БТА