Динята действа като естествена виагра
Динята действа като естествена виагра / Thinkstock/Getty Images

Динята действа като естествена виагра и може да предложи алтернативно разрешение на проблема с еректилна дисфункция при мъжете, твърдят британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Според специалистите динята съдържа вещество, което може да стимулира притока на кръв към мъжкия полов орган.

14 невероятни факта за храните

Еректилната дисфункция, известна също като импотентност, се характеризира с неспособност да се получава и задържа ерекция. Състоянието е често срещано, като обикновено засяга по-възрастните мъже.

Съществуват редица причини за еректилна дисфункция. Сред тях е стесняването на кръвоносните съдове - проблем, който обикновено се свързва с диабет, висок холестерол и високо кръвно налягане. И макар да има начини за справяне с проблема - например отслабване или предписване на статини, на мъжете често се препоръчва използването на виагра.

Кои са най-странните неща, които възбуждат мъжете?

Експерти по хранене обаче твърдят, че с подобен успех, без съпътстващите виаграта странични ефекти - парене или зачервяване на лицето, шията и гърдите, главоболие, гадене, диария, могат да се използват храни като динята, които са богати на цитрулин.

"Аминокиселината цитрулин в храните и добавките може да помогне при еректилна дисфункция. В тялото тя се преобразува в друга аминокиселина, аргинин, която на свой ред се трансформира в азотен оксид. Азотният оксид допринася за отпускане на кръвоносните съдове и стимулира притока на кръв, в това число и към гениталиите", обяснява британската нутриционистка Лили Сутър.

Сок от диня срещу мускулна треска

Скорошно британско проучване установи, че като естествена виагра действа и краставицата, която също съдържа цитрулин.

Източник: БТА