/ iStock/Getty Images
Чужденци, изненадани от властите без предпазни маски на индонезийския остров Бали, са порицани и принудени да правят лицеви опори, предаде Франс прес.

На видеоклипове, споделени в социалните медии тази седмица, могат да се видят туристи с къси панталони и тениски, които правят лицеви опори в тропическата жега, наблюдавани от служители на реда с маски.

На остров Бали от миналата година носенето на маски на обществени места е задължително с цел да се ограничи разпространението на коронавируса.

Въпреки това десетки чужденци са арестувани без предпазни маски от началото на годината, отбелязва служителят на реда Густи Агунг Кетут Сурянегара. "Първоначално всички заявяват, че не са запознати с тази разпоредба. След това започват да се оправдават, че са забравили маската си или че тя е мокра или повредена", казва той.

Над 70 души са били глобени със 100 000 индонезийски рупии (6 евро). Около 30 други, които не са имали пари, са били наказани да правят лицеви опори. Нарушителите без маски са били принудени да направят по 50 лицеви опори, а тези, които не са ги поставили правили - по 15.
 

"Уважението към носенето на маски от страна на чуждестранни туристи е много ниско. Деветдесет процента от нарушителите са гости от чужбина", подчертава отговорникът.

На индонезийци, обитаващи остров Бали, както и други части на Индонезия, също е била налагана подобна санкция.
 

Властите в Бали предупреждават, че може да се стигне дори до депортирането на чужденци, които не носят маски и не спазват разпоредбите против Ковид-19.



Много минувачи обаче, както индонезийци, така и чужденци, изглежда пренебрегват тези правила.
БТА