Чичото на Обама получи правото да живее легално в САЩ
Чичото на Обама получи правото да живее легално в САЩ / снимка: Gulliver/Getty Images

Роденият в Кения чичо на американския президент Барак Обама получи право да остане да живее в САЩ, съобщиха осведомителните агенции.

Имиграционният съдия Ленард Шапиро реши, че 69-годишният Онянго Обама може да стане законен жител на САЩ, като се позова на закон, разрешаващ чужденци, пристигнали в САЩ преди 1972 година, да получат зелена карта, при условие, че са порядъчни хора.

Чичото на американския президент повече от 20 години се намира нелегално в САЩ. Той пристигнал в САЩ от Кения през 1963 г., за да учи в елитно училище в Кембридж. Трябвало да напусне страната до края на 1970 г. , но не го направил. Няколко пъти съд е нареждал той да бъде депортиран, за последно - през 1992 г.

За проблемите с имиграционните власти на Онянго Обама, който се пада доведен брат на покойния баща на президента, се заговори през 2011 г., когато той бе задържан за шофиране в пияно състояние. Кениецът едва не се блъсна с джипа си в полицейска патрулна кола. Тогава той прекара повече от две седмици в затвора. Твърди се, че тогава казал на полицията, че ще се обади в Белия дом. Белият дом заяви, че Барак Обама никога не се е срещал с чичо си.

Самият Онянго обаче опроверга днес това, като каза, че племенникът му е живял няколко седмици с него в Кембридж, докато следвал в Харвард. Запитан дали е казвал, че ще се обади на президента, Онянго отговори уклончиво. Може и да съм казал тези думи, не съм сигурен, отвърна той. Онянго и негов приятел заявиха пред съда, че той е живял в САЩ повече от 50 години, че усърдно е работел, пращал е данъците си и е бил арестуван само веднъж.

През 2010 г. същият имиграционен съдия, узаконил пребиваването на Онянго, даде политическо убежище в САЩ на Зейтуни Онянго, леля на Барак Обама, която дотогава бе живяла шест години нелегално в САЩ.