„Божествена комедия“ на Данте изписана върху тапети
„Божествена комедия“ на Данте изписана върху тапети / снимкa: Sofia Photo Agency

Италианска фирма направи тапети, върху които са изписани строфите на цялата „Божествена комедия“ на Данте Алигиери, съобщи списание „Панорама“.

Творбата шедьовър е изписана върху отделни плакати, така че когато домът се облепи с тях, собственикът му може да чете и учи наизуст цялата творба. Нашето предложение е следното: първо вземете плакатите, прочетете строфите, научете ги наизуст, повторете си ги. При това положение ще разберете, че именно езикът на Данте и образите, които създава, ще ви водят в живота, казва Франческо Сфорца, инициаторът на любопитния прочит на Данте Алигиери.

Според Сфорца произведението на поета може да служи като всекидневен пътеводител в добро и лошо за всекиго. Данте пресъздава в неговото нещастие и величие човека, който се терзае от вечните въпроси. Целта на Сфорца е читателите на Данте да се запалят по научаването наизуст на творбата. Въпреки че фирмата на Сфорца не е правила досега реклама на тапетите си, те се продават като топъл хляб из многобройни италиански книжарници. Над 10 000 копия са били продадени досега. Стандартните мерки на един плакат са 1 метър на 17 см и той се чете от разстояние 1,5 метра. Има специална серия за хол или приемна - 1,4 метра на 25 см. Подготвя се и серията extralarge с размери 2,5 м. на 0,5 м.

Сред феновете на идеята е бившият италиански президент Карло Адзелио Чампи, който е написал благодарствено писмо на авторите на идеята. По този начин безсмъртните строфи стават част от ежедневието ни, така че посланието на поезията не се изчерпва в пространството на литературата, е писал Чампи.

www.prontosofia.com