/ iStock/Getty Images
Астрономите са забелязали бягаща свръхмасивна черна дупка, която изглежда е „изхвърлена“ от родната си галактика и се движи през пространството с верига от звезди, които я следват, съобщава „Лайф Сайънс“.

Според изследването на екипа, което е публикувано на сървъра за предпечатна подготовка arXiv.org и е прието за публикуване в The Astrophysical Journal Letters, откритието предлага първото наблюдателно доказателство, че свръхмасивните черни дупки могат да бъдат изхвърлени от родните си галактики и да бродят в междузвездното пространство.

Изследователите открили бягащата черна дупка като ярка ивица светлина, докато наблюдавали с космическия телескоп "Хъбъл" галактиката джудже RCP 28, разположена на около 7,5 милиарда светлинни години от Земята.

Последващите наблюдения показали, че дължината на ивицата е повече от 200 000 светлинни години - приблизително два пъти по-голяма от ширината на Млечния път - и се предполага, че е изградена от сгъстен газ, който активно формира звезди. Газът следва черна дупка, чиято маса се оценява на 20 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето и която се отдалечава от родната си галактика със скорост 5,6 милиона км/ч или приблизително 4500 пъти скоростта на звука.

Според изследователите ивицата сочи точно към центъра на галактиката, където обикновено се намира свръхмасивна черна дупка.

"Открихме тънка линия в изображението на „Хъбъл“, която сочи към центъра на галактика", каза водещият автор на изследването Питер ван Доккум, професор по физика и астрономия в Йейлския университет. "Използвайки телескопа „Кек“ в Хавай, установихме, че линията и галактиката са свързани. От подробния анализ на характеристиката заключихме, че наблюдаваме много масивна черна дупка, която е била изхвърлена от галактиката, оставяйки след себе си следа от газ и новообразувани звезди."

"Ако това се потвърди, за първи път ще имаме ясни доказателства, че свръхмасивни черни дупки могат да избягат от галактиките", каза Ван Доккум.

След като бягството на свръхмасивната черна дупка бъде потвърдено, следващият въпрос, на който астрономите трябва да отговорят, е как такъв чудовищен обект се изхвърля от галактиката домакин.

"Най-вероятният сценарий, който обяснява всичко, което видяхме, е този, при който три тела със сходна маса си взаимодействат гравитационно и взаимодействието не води до стабилна конфигурация, а обикновено до образуване на двойна галактика и изхвърляне на третото тяло."
Това би могло да означава, че бягащата черна дупка някога е била част от рядка двойка свръхмасивни черни дупки, а по време на галактическо сливане в това партньорство е била въведена трета свръхмасивна черна дупка, която е изхвърлила един от обитателите му.

Астрономите не са сигурни колко често се срещат тези масивни бягащи черни дупки.

"Изхвърлените свръхмасивни черни дупки се предсказват от 50 години, но нито една не е била наблюдавана недвусмислено", казва Ван Доккум "Повечето теоретици смятат, че би трябвало да има много такива."