30-годишният Спенсър Елдън съди Нирвана за детска порнография. Като бебе той е сниман за корицата на култовия албум на групата "Nevermind".

Сега мъжът е завел дело срещу музикантите, в което твърди, че голият му образ е детска порнография, съобщава "Variety".

Това е една от най-разпознаваемите корици на музикални албуми на всички времена.

Кортни Лав отдаде почит на своя „ангел“ Кърт Кобейн (СНИМКА)

Тя изобразява голото бебе Спенсър под вода в басейн. Върху изображението има и доларова банкнота на риболовна кука, към която плува детето.

Елдън твърди, че никога не е получавал заплащане за фотографията, освен 200 долара, които родителите му са взели за нея в деня на снимките.



Образът се възприема най-вече като символ на капитализма. Изданието отбелязва, че голи, несексуални изображения на деца не се считат за детска порнография по закон.

Адвокатът на Елдън обаче дава различна интерпретация, като твърди, че включването на банкнотата в изображението прави детето да изглежда „като секс работник“.

Дъщерята на Кърт Кобейн с трогателно писмо към покойния си баща


Първоначалната идея била бебето да бъде снимано по време на урок по плуване, което обаче не било одобрено от лейбъла на групата. Затова след това към снимката е добавена допълнително банкнотата.

„Подсъдимите умишлено са продали изображението на Елдън за комерсиални цели и са използвали шокиращия характер на изображението, за да популяризират себе си и своята музика за негова сметка“, се казва в иска.

30-годишният Елдън заведе дело във вторник в Калифорния срещу редица подсъдими, включително живите членове на групата Дейв Грол и Крист Новоселич, и управителя на имота на Кърт Кобейн, неговата вдовица Кортни Лав. От всеки от ответниците се иска компенсация в размер на 150 000 долара.
БГНЕС