Филмът "Батман" остава начело на бокс-офис класацията на Северна Америка за трета поредна седмица, съобщи Асошиейтед прес.

Дебютът на Робърт Патинсън в ролята на Черния рицар реализира приходи от 36,8 милиона щатски долара през изминалия уикенд. Постъпленията от продажбата на билети в САЩ и Канада вече надхвърлят 300 милиона щатски долара.

“Батман” е най-печелившият филм на студиото “Уорнър брос” за 2022 г. и вторият по приходи след началото на коронавирусната пандемия. Първата позиция е за “Спайдър-мен: Няма път към дома”, който инкасира постъпления от над 797 милиона щатски долара в САЩ. 

Новият „Батман“: Мрачен, тежък, но и най-добър

Режисираният от Мат Рийвс “Батман” донесе 49,1 милиона щатски долара от продажбата на билети в киносалоните извън Северна Америка през изминалия уикенд, а общите приходи в световен мащаб възлизат на 589,1 милиона щатски долара. Единственото място, където "Батман“ изглежда се препъва, е в Китай - там постъпленията са на стойност 12,1 милиона щатски долара в първия уикенд от излизането му по кината. Около 43 процента от тях обаче са затворени заради пандемията от Ковид-19. 

“Батман” струва на “Уорнър брос” 200 милиона щатски долара, като в тази сума не влизат разходите за маркетинг. Продукцията вече е успех за филмовото студио, което отчете слаби резултати в бокс-офис класацията през 2021 г. заради решението си да започне да пусне едновременно филмите си в кината и в стрийминг платформата НВО Макс. 

Сравнително слабата конкуренция също помага, коментира Асошиейтед прес. Най-сериозният конкурент в киносалоните в Северна Америка на “Батман” този уикенд беше японската анимация “Jujutsu Kaisen 0”, която се нареди на второ място в бокс-офис класация с постъпления от 17,7 милиона щатски долара. Продукцията, която е на базата на най-продаваната манга поредица, дебютира в кината. 

На трето място в бокс-офис класацията на Северна Америка се нарежда филмът "Uncharted: Извън картата" с Том Холанд и Марк Уолбърг. Постъпленията, които продукцията донесе през изминалия уикенд от билети в киносалоните в САЩ и Канада, възлизат на 8 милиона щатски долара. 

Филмът на ужасите “Екс” (”X” ), който излезе  миналата седмица в киносалоните в Северна Америка, се нарежда на четвърта позиция с приходи от 4,4 милиона щатски долара. Продукцията на режисьора Ти Уест разказва историята на  снимачен екип, работещ върху порнофилм в Тексас. Участниците обаче се оказват изправени пред предизвикателство да се борят за собствения си живот.  

В първата петица на бокс-офис класацията на Северна Америка е и “Куче” с Чанинг Тейтъм. Постъпленията от комедията този уикенд са 4,1 милиона щатски долара.
 
БТА