/ БГНЕС
Актьорът Ален Делон се просълзи, докато в Кан получаваше почетна "Златна палма" за цялостна кариера въпреки протестите на феминистки асоциации, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Той благодари на публиката, с която искаше да се сбогува.

Връчват на кинолегендата Ален Делон почетна „Златна палма“ (СНИМКИ)

"Отдавна не съм плакал", каза 83-годишният актьор, докато получаваше престижното отличие от дъщеря си Анушка под гръмките аплодисменти на публиката.

В препълнената зала в присъствието на френския министър на културата Франк Ристер, президента на фестивала Пиер Лекюр и фестивалния директор Тиери Фремо публиката бе приканена да носи значки с думата "звезда", напомнящи онази, която актьорът носеше на фестивала през 2007 г. "За мен тази чест е донякъде като отдадена посмъртно, но я получавам приживе - отбеляза Делон. - Ще си тръгна, но не и без да ви благодаря. Ако съм знаменитост, това дължа единствено на вас."

Той допълни, че мисли също за двете жени в живота си, актрисите Мирей Дарк и Роми Шнайдер.

Транссексуалната красавица Лейна Блум се пусна по пера в Кан

Присъждането
на приза предизвика полемики в началото на кинофестивала. Феминистки обвиниха известния актьор, че е "расист, хомофоб и женомразец". Активистки от американската асоциация "Жените и Холивуд" стигнаха до това заключение, след като внимателно проучиха негови изказвания в миналото. Те внесоха петиция с 25 хиляди подписа до ръководството на кинофеста Делон да не бъде "почетен". Директорът на фестивала Тиери Фремо се опита да го защити, заявявайки: "Делон има правото да мисли това, в което е убеден и е трудно да съдим от позицията на днешния ден за неща, които са се случили преди доста години".
 
Три горещи модела откраднаха вниманието в Кан (СНИМКИ)

Филмови звезди
, включително Салма Хайек и Ева Лонгория, почетоха ролята на жените в киното на гала вечер в Кан, обявявайки се за равенство между половете във филмовата индустрия. Актьори и режисьори отбелязаха, че макар поведението във филмовата индустрия да се е променило, напредъкът е бавен. "Трябва да се свърши още много работа", увери Лонгория. Китайската актриса Гун Ли - звездата от филма "Сбогом, моя налижнице", получи отличие за кариерата си на гала вечерта.

 Ален Делон: "Отдавна не съм плакал" (СНИМКИ)



За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
 
БТА