200-годишен мумифициран монах е все още жив
200-годишен мумифициран монах е все още жив / Thinkstock/Getty Images

Монголски учени изследват 200-годишния мумифициран монах, който според някои будисти е още жив, защото е в дълбок медитативен транс, съобщи в. "Дейли телеграф".

Добре запазеното тяло на монах, седящ с кръстосани крака в поза лотус, бе открито миналата седмица, увито в животински кожи в Улан Батор. Мумията е пепелява на цвят.

"Ламата седи в поза ваджра лотус. Лявата ръка е отворена, а дясната символизира проповядване на сутра. Това е знак, че ламата не е мъртъв, а е в много дълбока медитация според древната традиция на будиските лами" - каза представител на монголския институт за будистко изкуство в будисткия университет на Улан Батор.

Според някои експерти монахът може да е в тукдам - състояние на дълбока медитация, в което се преплитат животът и смъртта. "Ако човек успее да остане в такова състояние повече от три седмици, което се случва рядко, тялото му постепенно се свива и накрая всичко, което остава от него, са коса, нокти и дрехи", твърди д-р Бари Керзин, монах и лекар на Далай Лама.

Смята се, че мумифицираният монах е починал през 19-и век. Кой е той, не е известно.

Подобен е случаят с бурятския лама Даши-Доржо Итигелов. Когато е ексхумиран през 2002 г., той е със съвсем малко признаци за разлагане. Според монасите Итигелов "не е напълно мъртъв", а температурата на тялото се покачва по време на церемонии в манастира, където се съхранява край Улан Уде. Итигелов умира през 1927 г. по време на медитация, като моли монасите да го погребат в поза лотус след смъртта. Тялото му е поставено в сол.

Източник: БТА