Заплахите на Иран с ракетите му са по-страшни на думи, отколкото на практика
Заплахите на Иран с ракетите му са по-страшни на думи, отколкото на практика / снимка: БГНЕС

Иран показа по телевизията видеоматериал с ракети и предупреди, че те могат да стигнат до Израел и до американски бази в Близкия Изток. Но военни анализатори твърдят, че те могат да нанесат ограничени щети и не са достатъчни, за да възпрат евентуална атака.

По-вероятно е Иран да отговори на евентуално американско или израелско нападение, прибягвайки до не толкова конвенционална тактика като няколко ракетни залпа, посочват анализатори.

Революционните гвардейци на ислямската република изпробваха девет ракети с голям и среден обсег и заявиха, че са готови за ответен удар, ако враговете на Иран нанесат военни удари срещу него заради подозренията за ядрени дейности, съобщиха държавни медии.

Излъчените по телевизията кадри на иранската огнева мощ изглежда целят да демонстрират на света и на обикновените иранци, че Техеран може и ще отговори на всяка атака.

"С това иранците казват: "Ние можем да ви отговорим, ако се стигне до там", посочи Андрю Брукс от Международния институт за стратегически проучвания, базиран в Лондон мозъчен тръст.

Той добави обаче, че "притежаването на няколко ракети" няма да спре Израел да бомбардира Иран ако той реши, че трябва да попречи на Техеран да се сдобие с ядрени оръжия.

Военният анализатор Пол Бийвър смята, че ракетната програма на Иран е доста напреднала, но все още са й необходими системи за прецизност и насочване за дълги разстояния. "Все още са далеч от възможността на заплашват Израел или американски бази", отбеляза той.

Предположенията, че Израел може да нанесе удар срещу Иран се засилиха, след като неговите военновъздушни сили осъществиха маневри миналия месец, в които според американски представители са участвали 100 самолета. Съединените щати не изключиха военни действия, в случай че ядреният спор не се реши с дипломатически средства.

Иран може да изстреля ракети, ако бъде атакуван, но "истинската му сила е другаде", е мнението на Питер Веземан, учен в Международния институт за проучване на проблемите на мира в Стокхолм (СИПРИ).

Според анализатори Иран може да използва неконвенционални или "асиметрични" методи, за да нанесе ответен удар, например като атакува американските сили в Ирак или като унищожи петролни танкери и така наруши доставките на суров петрол, които са жизнено важни за световната икономика.

Израел, смятан за единствената близкоизточна страна с ядрени оръжия, се зарече да не допусне Иран да създаде атомна бомба.

Иран, четвъртият в света производител на петрол, продължава д
Заплахите на Иран с ракетите му са по-страшни на думи, отколкото на практика
netinfo
а твърди, че ядрените му амбиции са насочени към производството на електроенергия.

Държавната телевизия "Прес ТВ" заяви, че са били изпробвани "високо усъвършенствани" ракети, включително "нова" ракета "Шахаб 3", която според някои представители може да достигне цели на разстояние 2000 километра (1250 мили). Иран е казвал и преди, че Израел и американски бази попадат в нейния обсег.

Според Брукс Израел едва ли ще нападне Иран сам, главно поради фактора разстояние и пръснатите на различни места ядрени обекти. Той обаче е на категоричното мнение, че иранският ракетен арсенал няма да е ключовият фактор за хората, които вземат решенията в Ерусалим.

"Пускането на няколко ракети не влиза в сметките нито тук, нито там", каза Брукс по телефона от Лондон.

Помощник на върховния лидер на Иран бе цитиран да казва във вторник, че страната му ще удари Тел Авив, американското корабоплаване в Персийския залив и американски интереси в отговор на евентуален военен удар.

Но според Веземан Иран не разполага с много ракети "Шахаб 3", нито пък те могат да причинят съществени разрушения.

Ирански военни твърдят, че имат хиляди ракети, насочени срещу предварително набелязани цели, но не разкриват подробности.

Веземан смята, че ракетите не са толкова точни и носят ограничена бойна част: "Не мисля, че Израел ще се впечатли особено, докато те (иранците) използват конвенционални бойни глави", каза той. (БТА)