Руските олигарси обедняха с $ 42 млрд.
Руските олигарси обедняха с $ 42 млрд. / netinfo

Олигарсите обедняха с 42 милиарда долара в резултат на спада на руския фондов пазар. Техните загуби ще останат виртуални, защото нито един от олигарсите не се е лишил от своя основен актив, коментират експерти пред "РБК Дейли".

Олигарсите обедняха с 42 милиарда долара в резултат на спада на руския фондов пазар. Най-сериозни загуби са понесли Владимир Лисин /Ново-Липецкия металургичен комбинат/, Дмитрий Риболовлев /"Уралкалий"/ и Вагит Алекперов /"Лукойл"/. Причините затова не са само в световната финансова криза, но и изявленията на властите и "петдневната война с Грузия". Експертите, обаче, отбелязват, че тези загуби, най-вероятно ще останат "на хартия".

Американското списание "Форбс " пише, че Владимир Лисин е загубил 11,21 милиарда долара, Дмитрий Риболовлев - 7,34 милиарда долара, Вагит Алекперов - 5,13 милиарда долара. Не само те са пострадали: Алексей Мордашов /"Северстал"/ се е лишил от 4,49 милиарда долара, Александър Абрамов /"Евраз"/ - 3,5 милиарда долара, Игор Зюзин /"Мечел"/ - 2,69 милиарда долара, Сергей Галицкий /"Магнит"/ - 2,69 милиарда долара, Кирил Писарев /ПИК/ - 2,25 милиарда долара, Юрий Жуков /ПИК/ - 2,2 милиарда долара и Алишер Усманов /"Металоинвест"/ - 1,25 милиарда долара.

"Форбс" смята, че зависимостта от цените на суровините е превърнала Русия в заложник на силите, действащи на световните пазари. Масло в огъня също така са налели и изказванията на премиера Владимир Путин по адрес на стоманодобивната компания "Мечел" и конфликта в Грузия. Въпреки това държавната подкрепа на финансовия пазар е оказала терапевтичен ефект. При приключване на вчерашната търговия индексът РТС нарасна с 3,4% до 1315,43 пункта, ММВБ - с 3,22% до 1105,72 пункта. Загубите, изчислени от американците, впрочем, могат да бъдат сметнати за виртуални - та нали нито един от гореспоменатите олигарси не се е лишил от своите основни активи.

"Този момент показва, че финансовите пазари, които през ХХ век са съдействали за притока на инвестиции в реалната икономика, отдавна вече живеят свой живот. Загубите са изчислени в съответствие с общопризнатия борсов подход, но реално кой каквито активи е имал, с такива е останал", отбеляза за "РБК Дейли" генералният директор на АКГ "Финекспертиза" Агван Микаелян. Сходно е мнението и на експерта от американската "Luxury Institute" Милтън Педраза.

"Загубите на книга е прекалено рано да бъдат сравнявани с реалните загуби в икономиката. Това, което в момента се случва, е преди всичко криза на доверието. Смятам, че доверието ще се върне и ние ще открием, че реалните загуби не отговарят на тези, които ние сме си представяли в нашите страхове. Икономиката ще се възстанови загубите", заяви експертът. Съгласно неговата оценка, загубите на капитал на американските милиардери от началото на кризата достигат около 10-20%. "Но някои милиардери, като Уорън Бъфет, стават все по-богати", резюмира експертът. (БГНЕС)