Путин кара Запада да се чуди има ли в Сирия зелени човечета
Путин кара Запада да се чуди има ли в Сирия зелени човечета / БГНЕС

Руският президент изглежда е решил да смени курса. И САЩ се оказаха неподготвени.

Помните ли малките зелени човечета, руските войници, облечени в униформи без отличителни знаци, които за пръв път бяха видени в Крим? Кремъл не веднъж отричаше, че има там войски, дори когато се трупаха доказателствата за намесата им там.

Русия рискува в Сирия, засилвайки военната си намеса

И тъй, малките зелени човечета може би се завръщат, този път в Сирия, където Владимир Путин крои следващата си международна авантюра. Активисти, които следяха дали има руски войски в Украйна, насочиха вниманието си към сирийската загадка, изучавайки видеозаписи с руска военна техника и руски военнослужещи, слушайки гласовете, които се чуват, ровейки из социалните медии в търсене на снимки на руски войници, пратени в Сирия, и послания от съпругите им. Все още няма неопровержими доказателства, няма и убедителни разкрития, потвърждаващи, че руснаците участват в бойни действия в тази страна, в която от четири години се води гражданска война. Но има все повече подозрения и интересното е, че Кремъл не се мъчи да опровергае тези спекулации.

САЩ забелязали руски самолети в Сирия

Официални лица в Москва не казват цялата истина. Не признават, че със самолети в Сирия карат танкове, че руски войски участват в боеве. Нито че в град Латакия, бастион на режима на Асад на брега на Средиземно море, се строи нова военновъздушна база. Само че Путин не крие, че засилва ролята на Москва в Сирия; а външният му министър Сергей Лавров призна, че се изпращат нови военни доставки, придружени от руски специалисти. Русия не за пръв път действа в Сирия, но изведнъж тази страна придоби за нея много по-голямо стратегическо значение. Сирия отдавна е главният съюзник на Москва в Близкия изток, там е разположена единствената руска военна база в Средиземно море, Сирия е и единствената страна, чрез която Русия може да разширява влиянието си в района.

Сирия: Ще искаме Русия да се бие заедно с нас при нужда

Русия вече е един от играчите в сатанински сложната игра на яростна конфронтация и регионално съперничество. Москва и Иран са главните поддръжници на Башар Асад, атакувания президент, който се е вкопчил във властта, макар че в битката с опозицията губи все повече територии. Оста, подкрепяща режима, се бори с бунтовнически групировки с различна степен на радикализация, включително с "Ислямската държава в Ирак и Леванта", известна като "Ислямска държава". САЩ и арабските им съюзници подкрепят някои от тези групировки, а коалиция, начело със САЩ бомбардира цели на ИДИЛ.

Путин: Русия ще продължи да оказва военна помощ на Сирия

Решението на Путин да засили намесата си в Сирия, точно когато в Украйна се спазва спирането на огъня, накара западните политически стратези да се чудят какви ли са намеренията му, точно както иска руският лидер. До неотдавна на Запад и в арабските страни се говореше, че Русия малко по малко се доближава до позициите им за Сирия и може да бъде убедена да отстрани Асад, за да дойде на власт преходно правителство, приемливо и за някои представители на режима, и за прозападната опозиция. Само че, вместо това Путин изглежда смени курса. И това свари САЩ неподготвени.

Русия ще продължи да доставя оръжия на Сирия за борба с тероризма

Може би Сирия е просто ход за отвличане на вниманието от Украйна и за намаляване на натиска върху Кремъл. Може би Русия твърдо е решила да гарантира на всяка цена оцеляването на режима на Асад. Възможно е Москва да смята, че режимът се клати и Путин да засилва руското военно присъствие, за да си осигури влияние в периода след Асад, когато Сирия може да се окаже поделена.

В Сирия има най-малко 200 руски военни, смятат САЩ

На теория чудовището ИДИЛ трябва да е достатъчно, та САЩ и Русия да се сближат в общата борба. Успешните преговори за иранската ядрена сделка като цяло показаха, че руско-американското сътрудничество е възможно и наистина е ефикасно въпреки кризата в Украйна. Проблемът е, че идеята на Москва е да се изправи срещу ИДИЛ в партньорство с режима на Асад, който според САЩ е една от основните причините за съществуването на ИДИЛ. По-скептичната гледна точка - и може би по-реалистичната - е, че Москва вижда в бъркотията около Сирия възможност да демонстрира мускули и да разшири влиянието си в Близкия изток, като не е задължително вече да е обмислила добре следващите си ходове и последиците им.

Несъмнено, толкова много групировки се бият помежду си в Сирия, че един контингент от малки зелени човечета няма съществено да влоши ситуацията. Най-вероятно обаче каквото и да цели Путин в Сирия, една руска интервенция едва ли ще подобри нещата.

Източник: БТА