Сирия: Ще искаме Русия да се бие заедно с нас при нужда
Сирия: Ще искаме Русия да се бие заедно с нас при нужда / снимка: Guliver/Getty Images

Сирийският външен министър Уалид Муалем каза, че страната му ще поиска руски войски да се бият заедно със сирийските, ако възникне нужда, но отрече сега в Сирия да има руски бойни части, предаде Ройтерс.

"Не се водят съвместни сражения с участието на руски войски, но ако решим, че има нужда от това, ще проучим този въпрос и ще отправим искане", заяви той за сирийската държавна телевизия.

Муалем разговаря днес в Дамаск със специалния пратеник на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура, съобщи агенцията САНА, цитирана от ТАСС. Дамаск ще се запознае с идеите за уреждане на кризата, предложени от пратеника на ООН, за да вземе отношение по мирната му инициатива, каза сирийският външен министър. Той посочи, че за сирийското ръководство е важно да продължава консултациите с Де Мистура.

Пратеникът на ООН предвижда да създаде работни групи за подготовка на международна конференция Женева-3. Дамаск трябва да представи списък на участниците си, които ще преговарят с представители на три опозиционни групировки - базираната в Истанбул Национална коалиция на опозиционните и революционни сили, обединението "Каирска конференция" и делегация на вътрешната опозиция. Експертите ще започнат работа в Женева в началото на октомври.

Източник: БТА