В Сирия има най-малко 200 руски военни, смятат САЩ
В Сирия има най-малко 200 руски военни, смятат САЩ / снимка: БГНЕС, архив

САЩ смятат, че около 200 руски военнослужещи са разположени на летище близо до сирийския град Латакия, една от крепостите на президента Башар Асад, предаде Ройтерс, цитирайки двама пожелали анонимност американски официални представители.

Според източниците числеността на руските военни сили е нараснала през последните дни. Единият от тях заяви, че повечето руски военни работят по подготвянето на летището за бъдещи действия.

Руски сили участват във военни операции в Сирия

Вчера Държавният департамент на САЩ заяви, че би приветствал "конструктивна роля" на Русия в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия, но добави, че Москва не трябва да се опитва да укрепва позициите на сирийския президент Башар Асад, предаде Ройтерс.

Хилари Клинтън: Путин има едно хубаво качество

"Бихме приветствали конструктивна роля на Русия срещу ИД, но тя не може да е функция на продължаваща подкрепа за Асад", заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Русия прехвърля в Сирия военен контингент, техника и самолети

САЩ продължават да са убедени, че кризата в Сирия трябва да се преодолее с политически средства. "Подкрепата за режима на Асад обаче не способства за постигането на тази цел" и освен това застрашава с по-нататъшна дестабилизация на положението в Сирия, заяви Кърби, цитиран от ТАСС.

Лавров: Русия доставя оръжия на Сирия за борбата й с тероризма

Оказването на военна помощ на властите в Дамаск "не е съвместимо с това, което според нас е най-добрия път напред" за Сирия, каза Кърби.

За администрацията на САЩ най-продуктивната стъпка от страна на Русия ще е да прекрати оказването на помощ на режима на Асад, заяви говорителят на Държавния департамент.

Източник: БТА