Руски сили участват във военни операции в Сирия?
Руски сили участват във военни операции в Сирия? / снимка: БГНЕС

Руски сили вземат участие във военни операции в Сирия, заявиха три ливански източника, един от които каза, че руското участие засега е "малобройно", предаде Ройтерс.

"Те започват с малки бройки, но по-големите сили още не са се включили", заяви един от източниците, запознати с политическата и военната обстановка в Сирия.

"Има определен брой руснаци, участващи в Сирия, но те още не са се включили стабилно в битката с тероризма", каза той. "Те участват във военни операции. Става дума за нещо повече от съветническа роля", заяви друг източник.

Източниците, пожелали анонимност, не дадоха повече подробности за характера на бойната роля в подкрепа на сирийската армия.

Сирийски официални лица отричат каквато и да е бойна роля на руснаци в Сирия.
Русия заяви , че в Сирия има нейни военни специалисти, които помагат за руските оръжейни доставки за правителството в Дамаск. Според Москва оръжейните доставки са предназначени за борба с тероризма.

През последните дни американски служители изказват предположения, че Русия засилва своето присъствие в Сирия, вероятно с намерение да помогне на своя съюзник - сирийския президент Башар Асад.

Представители на САЩ казаха, че Русия е изпратила в Сирия два десантни кораба за пренасяне на танкове и допълнителна авиационна техника през последните около 24 часа и е разположила малък брой пехотни части на военноморските сили.

По думите на служителите, пожелали анонимност, корабите са пристигнали в пристанищния град Тартус. Допълнителна авиация е пристигнала на летището край намиращия се северно от Тартус пристанищен град Латакия, който е крепост на Асад.

Изотчник: БТА