Русия прехвърля в Сирия военен контингент, техника и самолети
Русия прехвърля в Сирия военен контингент, техника и самолети / БГНЕС

Пентагонът подозира, че Русия прехвърля военни в Сирия, пише руският електронен в. "Век".

Военни източници и сирийски бунтовници съобщиха за няколко издания, че Русия е прехвърлила в Сирия военен контингент, техника и самолети, за да подпомогне режима на Башар Асад. Според събеседници на "Уолстрийт джърнъл" в американското министерство на отбраната, Русия планира да строи в Сирия военна база за големи въздушни операции, посочва изданието.

Столтенберг: Руското присъствие в Сирия буди тревога

Медийните публикации за руски военни в Сирия се появиха, след като в края на август в мрежата бе качен видеоклип с логото на телевизия "Национална отбрана" (на привържениците на Асад), съдържащ записани заповеди на руски език. В началото на септември обаче президентът на Русия Владимир Путин заяви, че информациите за участие на Русия в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД) в Сирия е преждевременна. "Москва само установява връзка с властите в Сирия, контактите са чисто работни", потвърди прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от "Век".

"Путин прати в Сирия "учтиви хора" - "Украйна (. . .) вече не му стига", коментира електронното издание "НюзБабр" съобщения в западния печат, правейки алюзия с анексията на Крим миналата година.

Президентският прессекретар съобщи, че не знае за никакви планове да бъде искано от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) разрешение за изпращане на руски военни в Сирия. "За пръв път чувам за това", цитира "НюзБабр" думи на Песков.

Официалната позиция на Москва се свежда до това, че Русия отдавна вече доставя на Сирия военна техника и въоръжения, спазвайки изцяло международното право и сключените договори, напомня електронният вестник. Русия заяви вчера, че в Сирия има нейни военни специалисти, които помагат за руските оръжейни доставки за правителството в Дамаск. Според Москва оръжейните доставки са предназначени за борба с тероризма.

Руски самолети за Сирия са летели над България веднъж на няколко седмици

Западът смята, че руските военни се канят да воюват на страната на президента Асад не само срещу терористите от ИД, но и срещу опозицията на действащия сирийски режим, подкрепяна от западните страни като отпор срещу авторитарната власт, отбелязва изданието.

"Кремъл потвърди, че Русия подкрепя Сирия, но не конкретизира евентуалните промени в подкрепата за Дамаск", пише "Газета".

Според руски източници на " Комерсант" от агенциите за военнотехническо сътрудничество в чужбина, Русия доставя в Сирия "стрелково оръжие, гранатомети, бронетранспортьори БТР-82А, военни камиони "Урал" и други въоръжения, необходими за водене на локални бойни действия и прехвърляне на личния състав на сирийската армия".

През последните месеци Москва упорито лансира идеята сирийските въоръжени сили да бъдат включени в антитерористичната коалиция, обединяваща страни от региона и западни държави, пише всекидневникът.

Според Вашингтон е недопустимо Русия да предоставя военнотехническа помощ на сирийското правителство - "това дава възможност на Асад да избягва търсенето на конструктивен диалог с цел приключване на конфликта", заявява прессекретарят на мисията на САЩ в Москва Уилям Стивънс, цитиран в статията.

"Вече водим борба срещу ИД заедно с 60 чуждестранни коалиционни партньори. И режимът на Асад не може да бъде партньор в тази борба". Същевременно "вместо да помага на сирийския народ да се сплоти срещу екстремизма и ИД, Русия все тъй подкрепя режима, чиито продължаващи злодеяния само подхранват възхода на екстремизма", казва американският дипломат.

"Възстановяването на Сирия под единоначалието на Дамаск ще е изключително трудна задача. Дори не си представям много-много как може да стане това", заявява пред радиостанцията на "Комерсант" Алексей Пушков, шефът на външнополитическата комисия в Държавната Дума, цитиран в друг материал от вестника.

Според Пушков, шиитите алауити около Асад и "близо 30-35 процента от населението" на Сирия в земите под контрола на Дамаск ще се бранят "до последно" срещу "радикалните сунитски движения", защото се страхуват от етническо-религиозни чистки.

В разговор с руския депутат още преди гражданската война сирийски бизнесмени заявили, че при победа на опонентите на Асад в страната ще започне "нова приватизация", но по модел, различен от този в Русия: "ще изведат всеки от нас в задния двор на магазина, ресторанта или хотела му и ще го разстрелят. А собствеността ще иде у хората, които са разстрелвали".

Източник: БТА