Руски самолети за Сирия са летели над България веднъж на няколко седмици
Руски самолети за Сирия са летели над България веднъж на няколко седмици / ThinkStock/Getty Images

Русия рядко е използвала българското въздушно пространство за прелитане на самолети с доставки за Сирия - един път на няколко седмици, пише „Ведомости".

Източник, близък до руското министерство на отбраната, заяви, че по-рано през България полетите за Сирия са били редки - един път на няколко седмици, а отказът на България ще доведе до това, че всички полети ще бъдат над Иран и Ирак.

Иран и Гърция дадоха въздушен коридор на руските самолети за Сирия

Българското Министерство на външните работи е издало разрешение на самолет на Руската федерация за прелитане над въздушното пространство на България на 7 септември, съобщиха от пресцентъра на външнополитическото ни ведомство.

"Руската страна декларира като цел на полета превоз на персонал на дипломатическа мисия. МВнР няма основание за отказ и съгласувано с останалите компетентни институции издава разрешението", посочват от МВнР.

"Полетът от 7 септември не е свързан с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия", категорични са от дипломатическото ни ведомство.

По-рано днес БГНЕС съобщи, че полет на руски товарен самолет Ил-62 е бил осъществен в понеделник, 7 август. Самолетът е влязъл в българското въздушно пространство в района на Обзор, след което е прелетял над Стара планина до Карлово, след това е завил на запад и е напуснал родното небе след 15.00 часа. По-нататък той е продължил полета си над Гърция и Кипър, за да влезе в сирийското въздушно пространство. Няколко часа по-късно същият самолет се е върнал по обратния маршрут, отново прелитайки над България.

Руски депутати за отказания въздушен коридор: България, която някога защитавахме, не помни добрината

Във вторник стана ясно че България е отхвърлила молба на Русия за използване на въздушното й пространство за полети с доставки за Сирия поради сериозни опасения във връзка с товарите на самолетите. В отговор Русия неофициално поиска страната ни да обясни отказа си да предостави въздушен коридор за доставка на хуманитарна помощ в Сирия.

Днес българският министър на външните работи Даниел Митов обясни, че ако Русия се съгласи самолетите й с хуманитарна помощ за Сирия да бъдат проверени на българско летище, страната ни ще разреши да преминат през въздушното ни пространство.