Руски депутати: България, която някога защитавахме, не помни добрината
Руски депутати: България, която някога защитавахме, не помни добрината / ThinkStock/Getty Images

България е отхвърлила молба на Русия за използване на въздушното й пространство за полети с доставки за Сирия поради сериозни опасения във връзка с товарите на самолетите. Това стана ясно от съобщение на говорителка на българското външно министерство. И отговорът на Русия не закъсня:

Решението на София подкопава руско-българските отношения

Първият заместник-председател на комисията по външните работи в руската Дума Леонид Калашников заяви, че решението на София подкопава руско-българските отношения.

"От гледна точка на двустранните ни отношения това решение не се побира в никакви рамки. Работата даже не е в ответните мерки, които Русия така или иначе ще предприеме срещу България, а в това, че (българското решение) по всякакъв начин подкопава нашите отношения и занапред, когато и те да се подобрят", каза руският депутат.

Той нарече решението на София "изпълнение от васала на искане на своя господар". "САЩ очевидно ще се опитат да ни затворят небето за полети към Близкия изток по целия периметър. Някой се държи, като Гърция например, а такива слабички, като българите, които ние някога защитавахме от турските завоеватели, не помнят добрината", добави Калашников.

Русия ще намери адекватен отговор на решението на България

Това заяви пред ТАСС заместник-председателят на руската Дума Николай Левичев, член на парламентарната комисия по външните работи.

"Ние ще запомним този неприятелски ход и ще му намерим адекватен отговор", отбеляза той. Според него "ръководството на България със своето решение - от каквото и да е продиктувано то - се присъединява към лагера на противниците на действащата система на международните отношения".

Левичев вижда парадокс във факта, че "страните, на които са наложени санкции, днес се оказват единствените пазители на принципите на хуманността". "Дамаск противостои на радикалите от "Ислямска държава", Москва му изпраща помощ, Техеран е готов да предостави въздушен коридор за целта. А Западът само слага прътове в колелата. Ето, и правителството на България, получавайки команда от Вашингтон, козирува", продължава той.

Депутатът добави, че "за руските самолети вече са намерени други полетни маршрути, но пътят на конфронтация с Русия, по който тръгна официална София, няма да донесе никаква полза на българския народ".

Левичев се върна и назад в историята: "През XIX век именно Русия освободи балканските народи от владичеството на Османската империя и помогна за създаването на българската държавност. Явно е, че правителството на България има къса памет. Затова пък у руснаците тя е добра", заключава заместник-председателят на Думата.

Това, че българите първи откликнаха (на исканията на САЩ), нека остане на тяхната съвест

Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по външните работи при Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, изрази съжаление по повод усилията на САЩ да попречат на прелитането на руски самолети с хуманитарна помощ над балканските страни. Според него "по-правилно е да се оказва помощ на място, за да остават хората да живеят там, вместо да създават миграционни проблеми на самата Европа". "Това, че българите първи откликнаха (на исканията на САЩ), нека остане на тяхната съвест", подчерта Джабаров.

Той допълни, че отказът на България да предостави въздушен коридор за руски самолети, превозващи хуманитарни товари за Сирия, няма голямо значение, тъй като Русия използва предимно други маршрути.

Барак Обама не е Брус Уилис, не е Чък Норис и дори не е Стивън Сегал

Отказвайки въздушен коридор за руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия, България действаше по указание на Вашингтон, който се стреми да навреди на Москва и на Дамаск, заяви пред ТАСС президентът на руския Институт за Близкия изток Евгений Сатановски. Според него България, като член на ЕС и НАТО, "отработва своя статут". "По-точно, не България отработва статута си, а нейните политици, които даже в ущърб на собствената си страна закриват АЕЦ и сътрудничеството с Русия по ядрените въпроси, отказват се от газовия поток и са готови да разорят България, само и само да угодят на началството, което, както може да се съди, се намира във Вашингтон", смята руският политолог.

Отговаряйки на въпрос от какво е предизвикан опитът на Вашингтон да попречи на прелитането на самолети с хуманитарна помощ, експертът свързва това със стремежа на САЩ да действат във вреда на Русия и да се реваншират за загубите си на външнополитическата арена.

"САЩ получиха няколко тежки удара. Нещата в Сирия, Ирак, в преговорите с Иран, в Украйна тръгнаха на зле и съвсем не така, както бе планирано от американските дипломати и политици. Това говори за интелектуалното ниво на самите тези дипломати и политици. Налага се с тъга да си спомняме за времената на Студената война, когато имаше противник, който открито заявяваше, че е противник, и този противник разбираше къде минават "червените линии", кое можеш да си позволиш и кое - не", продължава Сатановски.

"Днешният противник представлява поколение, което по въпроса за възможностите на САЩ се ориентира по холивудските филми. А в тях, както е известно, Америка може всичко. Но Барак Обама не е Брус Уилис, не е Чък Норис и дори не е Стивън Сегал. Той не може всичко и това го вбесява или просто го разстройва, - отбелязва руският експерт. - Те не успяха да се справят без Русия с химическото разоръжаване на Сирия, а и Русия заедно с Китай в ООН достатъчно твърдо "закриха темата" за удар срещу Сирия под какъвто и да е предлог".

Според него "имаше шантаж, свързан с това, че сирийците преживяват хуманитарна катастрофа", което накара редица страни да подкрепят удар по сирийския президент Башар Асад. "Днес към Европа тече безпрецедентен поток от бежанци и в тази ситуация не е изключено европейските и американските политици да поискат за пореден път да отработят военен удар по сирийския президент. Не по "Ислямска държава", както те твърдят, а именно по войските на Асад. Затова и самолети с хуманитарна помощ от Русия съвсем не са им нужни", разсъждава експертът.

Той смята, че казусът с прелитането на руските самолети е изкуствено предизвикан от желание да се уязви и да се унизи Русия, което дори не се скрива. "А втората задача е да се разклати режимът на Путин. При това е безполезно да се пита: а какво ще правите, ако той наистина се разклати?", казва Сатановски.

"Те вече разклатиха Украйна, макар че засега оттам поток от бежанци към Европа още не е потекъл, но ще потече, - предрича той. - А какво ще правят, ако разклатят и нас? Те не мислят за това."

Според него има друга цел - да се навреди на Асад и максимално да се изостри ситуацията в Сирия.

Източник: БТА