Лавров: Русия доставя оръжия на Сирия за борбата й с тероризма
Лавров: Русия доставя оръжия на Сирия за борбата й с тероризма / БГНЕС

Руските военни самолети, летящи за Сирия, возят хуманитарна помощ и продукция с военно предназначение в съответствие със съществуващите договори и международните норми, заяви министърът на външните работи Сергей Лавров, цитиран от световните агенции.

Русия поддържа Сирия, защото "само тя може да спре "Ислямска държава"

"Руски военни експерти работят в Сирия, те помагат на сирийската армия да се научи да използва нашите оръжия (в борбата с тероризма)", каза Лавров на пресконференция. Той подчерта, че сирийските въоръжени сили изнасят основната тежест на съпротивата срещу тероризма в лицето на "Ислямска държава" и други екстремистки групировки.

"Русия не предприема в момента каквито и да било допълнителни мерки" за увеличаване на военното си присъствие в Сирия, даде да се разбере Лавров.

Русия прехвърля в Сирия военен контингент, техника и самолети

Досега Москва настояваше, че въпросните полети до Сирия са само хуманитарни, отбелязва Ройтерс. Съединените щати и някои европейски държави изразяват все по-голямо безпокойство от това какъв е товарът на тези самолети. През последните дни САЩ упражниха натиск върху Гърция и България да отхвърлят исканията на Русия да използва тяхното въздушно пространство за полети до Сирия, посочва Ройтерс.

Лавров обърна внимание, че Русия помага срещу тероризма не само на Сирия, но и на Ирак и други държави в Близкия изток, които са на предната линия в тази борба, като им доставя оръжия.

"Ще продължим да помагаме на сирийското правителство за снабдяване на сирийската армия с всичко необходимо, за да не допусне тя повтаряне в Сирия на "либийския сценарий" и на други печални събития, които се случиха в този регион заради манията на нашите западни партньори по идеята да сменят нежелани режими", подчерта руският външен министър. Той направи уточнението, че Русия доставя оръжия на тези държави за нуждите на борбата с тероризма без каквито и да било политически условия.

Дамаск очаква руски войски

Лавров призова за координиране на международните действия срещу "Ислямска държава" и за отказ от двойните стандарти в тази борба. Съединените щати си затварят очите пред онези, които използват терористичната групировка за сваляне от власт в Сирия на президента Башар ал Асад, предупреди той.

Русия предлага единен фронт срещу "Ислямска държава"

Руският външен министър коментира, че американският държавен секретар Джон Кери е направил много странния според него коментар във вчерашния им телефонен разговор, че подкрепата за Асад в борбата с тероризма само укрепва позициите на "Ислямска държава", тъй като само стимулира спонсорите на тази терористична организация да й доставят голямо количество оръжия и пари".

Това е напълно изопачена логика, пореден опит да се гледа през пръсти на онези, които използват терористите в борбата с нежелани режими", предупреди Лавров и определи като колосална грешка нежеланието на оглавяваната от Съединените щати коалиция срещу "Ислямска държава" да си сътрудничи със сирийското правителство.

Източник: БТА