Русия предлага единен фронт срещу Ислямска държава
Русия предлага единен фронт срещу Ислямска държава / ThinkStock/Getty Images

В Москва са обезпокоени от разширяването на влиянието на терористичната групировка "Ислямска държава" и призовават европейските страни и САЩ към взаимодействие в борбата срещу тероризма, заяви пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Не е тайна, че на най-високо равнище руската страна изразява засилената си тревога от това, че влиянието на т.нар. "Ислямска държава" се разпространява все повече, разширяват се и териториите в Сирия и Ирак под неин контрол", посочи Песков.

Той напомни, че руският президент Владимир Путин нееднократно е повдигал този въпрос пред своите колеги от редица европейски страни и от САЩ. "Налице е безпокойство и намерение да призовем всички към взаимодействие", посочи говорителят на Кремъл. Той отказа да разкрие подробности за плановете на руските власти и само заяви, че "се работи" в тази насока. Говорителят на Путин обаче отбеляза, че действията на редица страни за смяна и противодействие на сирийските власти само ще влошат положението с тероризма и ще засилят неговото влияние.

Песков припомни изразената вчера позиция по въпроса от руския външен министър Сергей Лавров след срещата му с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Катар. Той нарече контрапродуктивни плановете на Вашингтон да нанася удари по правителствените войски на Сирия, защото това ще попречи на формирането на единен фронт за борба с тероризма и с отделните терористични групировки, воюващи в Сирия.

"Всички признават, че само удари по въздуха са недостатъчни, че е необходимо да се организират единомишленици, включително и тези, които "на терен" с оръжие в ръка се борят срещу терористичната заплаха. А това включва сирийската, иракската армия и кюрдите. Именно в това се състои инициативата на президента на Русия", подчерта външният министър. Паралелно с това Путин предложи да се подновят усилията по задвижване на политическите процеси в Сирия в съответствие с Женевските договорености и Женевското комюнике от 30 юни 2012 г., припомни Лавров.

Руският външен министър изрази силни резерви и към американските планове подготвени от САЩ въоръжени отряди да се изпращат на сирийска територия без съгласуване с правителството в Дамаск. Тези отряди ще бъдат под закрила на американската авиация и за защитата им тя ще бъде упълномощена да нанася удари по всякакви сили, които са смятани за препятствие пред дейността на тези въоръжени групи.

Източник: БТА