Русия поддържа Сирия, защото само тя може да спре Ислямска държава
Русия поддържа Сирия, защото само тя може да спре Ислямска държава / БГНЕС

Русия смята, че само сирийските въоръжени сили могат да се противопоставят на напредването на джихадистката групировка "Ислямска държава", заяви пред журналисти прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков се аргументира, че "(в Сирия) просто няма каквито и да било други организирани дееспособни сили". "И затова Русия смята, че нейна задача е да оказва поддръжка на сирийските власти в борбата с това опасно явление. . . ", заяви прессекретарят на Путин, обяснявайки руската военна помощ за режима в Дамаск.

Путин обеща подкрепа за Асад в Сирия

При това Песков подчерта, че Русия вече е обяснила каква подкрепа оказва на Сирия и посочи, че няма никаква промяна в това отношение.

Говорителят на Путин не отговори на репортерски въпрос дали руски военни участват в сраженията в близкоизточната държава. "Всичко това вече бе казано и не искам да се повтарям", заяви лаконично той и посъветва да се четат внимателно изявленията на руското министерство на външните работи. Песков отбеляза, че в комюникетата на външното министерство "е било обяснено, какви (руски) военни специалисти, които са свързани с обслужването на специалното оборудване, което се доставя в Сирия изцяло в рамките на международното право, има (в тази страна)". Защо тогава постоянно да опровергаваме или потвърждаваме всяко съобщение по темата, попита риторично той.

Дамаск очаква руски войски

Песков припомни, че Русия нееднократно е предупреждавала за опасността, идваща от "Ислямска държава".

Вчера Русия съобщи, че е изпратила "военни експерти" в Сирия, отбелязва Ройтерс. Двама представители на правителството на САЩ казаха пред британската агенция, че малък брой руски войници са пристигнали в близкоизточната държава през последните дни. Според анализатори в Москва в Сирия трябва да има и служители на руското разузнаване.

Русия прехвърля в Сирия военен контингент, техника и самолети

Руският вестник "Комерсант" пише, че сред доставените на Дамаск оръжия са и модерни бронетранспортьори БТР-82А.

Прессекретарят на Путин предположи с голяма доза вероятност, че в своето изказване на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец руският президент ще говори за проблемите в Сирия и борбата срещу джихадистката групировка, предаде още ТАСС. "Очевидно в повечето изявления от трибуната (на световната организация) ще бъде обърнато голямо внимание на сирийските въпроси и на проблема "Ислямска държава", отбеляза Песков.

Той каза, че в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН както и преди не се планира среща между руския президент и американския му колега Барак Обама и от страна на САЩ не е постъпвало такова искане.

Източник: БТА