Русия ще продължи да доставя оръжия на Сирия за борба с тероризма
Русия ще продължи да доставя оръжия на Сирия за борба с тероризма / БГНЕС

Русия ще продължи да доставя на Сирия военна техника за борба с терористичните групировки, заяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос на ТАСС.

"Нашите военнослужещи и военни специалисти са там (в Сирия), за да поддържат руската техника и да помагат на на сирийската армия да я използва", допълни той.

Лавров: Русия доставя оръжия на Сирия за борбата й с тероризма

Според него е необходима координация между руската армия и Пентагона, за да се избегнат неволни инциденти около Сирия, където и двете държави имат военно присъствие, съобщи Ройтерс.

Въпреки че американското министерство на отбраната преустанови оперативното сътрудничество с руските въоръжени сили, то трябва да бъде подновено, тъй като и Русия, и САЩ извършват операции в и около Сирия.

Русия поддържа Сирия, защото "само тя може да спре "Ислямска държава"

"Само с удари по въздух няма да бъде победена "Ислямска държава". Нужно е взаимодействие със сухопътни сили, а най-ефективна и мощна от всички, борещи се срещу "Ислямска държава", е сирийската армия", каза Лавров и призова членовете на коалицията да започнат сътрудничество с правителството и армията на Сирия.

Министърът съобщи, че Русия от известно време извършва военни учения в Средиземно море, които са в съответствие с международното право.

Източник: БТА