По малко от 1% не биха дали детето си на детска градина
По малко от 1% не биха дали детето си на детска градина / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Две трети от българите намират за добре децата да тръгват на детска градина от тригодишна възраст, показват данни от  национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 27 август и 1 септември сред 1000 души. Проучването е по инициатива на Министерството на образованието, младежта и науката и народни представители от ГЕРБ към парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта.

Представителите на маргиналните прослойки нямат нищо против децата им да постъпват в детско заведение колкото може по-рано. Според изследването под един процент от българите са на мнение, че децата у нас не трябва изобщо да посещават детска градина.

За посещение на детска градина от 4-годишна възраст и по-късно се обявяват предимно заможните българи, които предпочитат по-персонален подход при отглеждане на децата. Общо 83,9 на сто смятат, че децата трябва да тръгват на детска градина, преди да навършат 5 години, а според  95,1 на сто на 5 години детето им вече трябва да бъде в детска градина. Според 51% здравословното състояние на децата в детската градина е основният фактор, когато се взема решение дали едно дете да бъде спряно от детска градина. Общо 11 на сто биха спрели детето си заради липсата на пари за заплащане на таксите.

За 82% е целесъобразно държавата да поеме разходите за храна на социално слабите деца в детските градини. Хората искат гаранции, че държавата ще подпомага наистина социално слабите деца, а не децата на хора, които намират недостатъци в социалното законодателство, коментират от НЦИОМ. Според тях се откроява и разбирането за нуждата от толериране на децата от многодетни семейства, чието хранене също трябва да се субсидира от държавата. Очакванията на родителите към детската градина са свързани предимно с изграждане на умения за общуване и развитие на способностите на децата, отчитат още от института. На придобиването на конкретни знания като четене и смятане държат повече мъжете, нискообразованите анкетирани, както и възрастните българи. Майките поставят акцент на необходимостта децата им да общуват и да се интегрират към връстниците си от ранна възраст, както и да пребивават в среда, заредена с положителни емоции.

Според 83% от българите дете, което е ходило в детска градина, в първи клас ще се справи по-добре с учебния материал от дете, което не е посещавало градина. Общо 92% смятат, че децата, посещавали детски градини, с по-голяма лекота общуват със съучениците и преподавателите си в началния курс на училището. Много висок е делът и на преценяващите, че дете, което е посещавало детска градина, ще успее да се концентрира и да работи по-добре в клас - 89%, а 80 на сто от българите са убедени, че игровите ситуации и общуването с връстници възпитават децата в правилата на поведение и общуване.

Въпреки критиките и претенциите към детската градина като институция у нас, тя все повече се утвърждава като необходимост за родителите и добра възможност за техните деца. В миналото остава схващането, че на детска градина ходят главно деца, които няма как да бъдат гледани вкъщи, коментират социолозите. Според 49 на сто от анкетираните  основната функция на детската градина е тя да бъде благоприятна среда, в която да се откриват, насочват и развиват способностите на детето и да се изграждат уменията му за живота, отбелязва БТА.

По-малка част - 36 на сто от участвалите в проучването, очакват детската градина да учи децата на ред и дисциплина, като това е схващането на най-възрастните, на бедните и на нискообразованите, които гледат на институциите за работа с деца главно като на въдворяващи ред и дисциплина.