Нищо прекалено…
Нищо прекалено… / снимкa: Sofia Photo Agency

Еуфорията от избирането на 44-я президент на САЩ бавно ще отминава и въпреки опиянението от „историческата” победа на Барак Обама неприятната, тъпа болка в главата от неясното и мрачно бъдеще на света остава. Световната икономическа рецесия, която до този момент наблюдавахме злорадо отстрани, като че ли е на път да оплиска и нашия бряг. Както отбелязва информационна агенция Ройтерс в последния си анализ за България „рухването на имотния пазар вероятно ще е само началото”. В момента близо 1/3 от имотите, притежавани от чужденци в широко рекламирания ски курорт „Банско”, са обявени за продан на двойно по-ниска цена.

Собственици на хотели по Черноморието предлагат своите потънали в дългове имоти срещу едно евро. Подобна мрачна картинка за „златната кокошка” на българската хазна, каквото се явяваше туризмът, обаче, може да бъде последвана от нова банкова и валутна криза, което ще придаде ново звучене на и без това достатъчно трагичния хор от експерти, които предричат нова ера за консуматорското общество.

Вместо да използваме кредитния бум, за да възкресим производството, да построим фабрики и да инвестираме в земеделие и фермерство, ние строяхме молове, редяхме се на опашки за последен модел мобилен телефон и автомобил и харчехме като за последно, с малката подробност, че парите не бяха наши. Сега ще трябва да се научим да живеем по-друг начин – да уталожим консуматорската си страст, да се върнем към корените си.

„Нил нимис” (Нищо прекалено) беше един от основните философски принципи на древните гърци и римляни, няма да е лошо бързо да си го припомним. В светлината на промяната, за която гласуваха американците на 4 ноември, повече притиснати от обстоятелствата, отколкото заради вътрешна убеденост, че живеят погрешно, българското общество също ще трябва да се раздели с парада на суетата. Скромността трябва да стане новият шик. Способността да се купува онова, което е наистина необходимо, а не да се задоволяват капризи, ще бъде новата добродетел.

Карайте колата си само, когато се налага, купете си колело, пийте вода от чешмата, вместо минерална. И без това според последните изследвания и двете са еднакво замърсени. Пестете електроенергия, хвърляйте разделно, не яжте фаст фууд и не робувайте на бързата мода – онази, която трае едно лято и след отминаването й се оказва, че сте похарчили парите си за дрехи, които трябва да изхвърляте. Изградете си собствен стил и го следвайте. Купувайте малко, но скъпи дрехи, за да сте сигурни в качеството, открийте голямото в малките неща. Ако искате наистина да сте модерни, спазвайте тези простички правила, те не са нищо повече от признание, че Земята е нашият общ дом, който в един момент може да се окаже еднакво неуютен, както за американци, така и за българи. Разбира се, има и друг вариант – да кажете „Майната му, веднъж се живее”, само че Барак Обама спечели изборите с друго послание.