Не съм уронил престижа на съдебната власт
Не съм уронил престижа на съдебната власт / netinfo

Николай Ганчев, заместник-апелативен прокурор

Г-н Ганчев, защо отказахте на главния прокурор да подадете оставка?

Защото смятам, че няма нищо морално укоримо, когато разговарям с човек, когото познавам от 21 години. Второ не виждам как от няколко разговора по телефона между двама души бих уронил престижа на кого и да било, а още по-малко на съдебната власт.

Главният прокурор смята, че може да се осуети правораздаване по този начин.

Доколкото разбрах от съображенията на господин Велчев, той не може да смята, че ще се осуети правораздаване, тъй като въпросните разговори са водени преди две години и три месеца.

Говори се и се пише за присъствието на висши политици, дори на министри, на тези сбирки в Липника. Присъствали ли са такива хора?

Никога. Там съм бил веднъж със съпругата си и веднъж с цялото си семейство на моя рожден ден на 4 октомври 2003 година. Не съм виждал политици, не съм виждал магистрати. Виждал съм Ваньо Танов, виждал съм други хора, присъствал съм и на официално честване на клуб „Олимпиец”, но политици и заместник-министри никога през живота си не съм виждал там.

Вероятно сте чел по вестниците интервю на проститутка, която твърди, че е обслужвала тези сбирки. Вие виждал ли сте там такова момиче, имаше ли проститутки на сбирките?

Как да ги различа, виж това не знам? Как разбраха, че това е проститутка. И трето, самият аз уведомих госпожа Анна Заркова на 11 този месец, ако не се лъжа, че при нея ще дойде някаква жена с адвокат от Русе – бивш служител на МВР, която ще й каже това, което беше казано. И тя ми отговори: да, тя вече е тук.

Тя е разпитвана по проверката във Върховна касационна прокуратура. Дала е показания.

Нямам представа, но в края на краищата ние сме двама прокурори, които сме разработвани, както казва г-н Бойко Борисов, от него и от Ваньо Танов, не прокурорите, които са проверявали, и един следовател, който казва, че нямаме нищо общо с нищо. Аз не бих имал вяра на показанията на когото и да било.

Как си обяснявате това, което се случи и тези информации, които тръгнаха?

Много е трагично. Казвам го и си мисля не за себе си, аз съм на 56 години, така или иначе излизам вече не само от професията, но и от живота полека. Тъжно ми е за младите хора, които идват не само в занаята, а и въобще.

Г-н Ганчев, какво ще правите, ако ви уволни ВСС? Ще довършите ли хотела?

Никой на този свят не може да ми каже как да си харча и да си влагам спечелените по законен начин средства. Аз не мога да си обясня защо се насажда това сиромахомилство. Най-вероятно някой отвлича вниманието на бедните хора, или на небогатите, да ги наречем. Има много по-сериозни проблеми в държавата. Доказвал съм доходите си, а който иска да ми доказва на мен нарушения или нарушения, в края на краищата има презумпция. Кой в нашата страна, законова държава, както твърдим пред Европа и пред света, определя кой е бандит и кой не е бандит?

Давам пример, най-произволен, непреднамерен и без лични нападки – ако ме бяха засекли, че разговарям със Стефан Софиянски, който има три дела висящи в съда? Вярно, няма осъдителна присъда, тогава трябваше да ме обесят. Аз разговарям с един човек, когото познавам от 21 години. Някой казва – ние го разработваме, значи е бандит. Като юрист ми е непонятно това.