Минута мълчание за жертвите на атентата в Бургас
Минута мълчание за жертвите на атентата в Бургас / снимка: Reuters
Минута мълчание за жертвите от атентата в Бургас
56097
Минута мълчание за жертвите от атентата в Бургас
  • Минута мълчание за жертвите от атентата в Бургас

С минута мълчание близки на загиналите в атентата, български и израелски политици и български евреи почетоха паметта на петима израелски и един български гражданин.

След това президентът Росен Плевнелиев увери присъстващите, че ще бъде направено всичко възможно хората, които стоят зад атентата, да бъдат открити и наказани. Той подчерта, че нападението е планирано много добре и е изключително трудно за разплитане, но в сътрудничество с международните партньори извършителите ще бъдат открити. По думите му случилото се е показало зловещото лице на тероризма. „Убийството на невинни граждани не може да бъде оправдавано от която и да е кауза. Борбата срещу тероризма е обща кауза на демократичния свят. Само заедно можем да попречим и да гарантираме, че никой няма да изпита загубата на близки по един толкова жесток и несправедлив начин", коментира още Плевнелиев. По думите му българският и израелският народ заедно преодоляват шока от атентата.

Държавният глава изрази съпричастност с близките на загиналите и написа в книгата със съболезнования: „Изразявам своята дълбока съпричастност. Народите на България и Израел, както и целият демократичен свят няма да допуснат терорът и страхът да ни отклонят от нашата главна цел - толерантност, мир и просперитет за нашите народи и цялото човечество".

Към категоричната позиция виновниците да бъдат открити и наказани се присъедини и вицепремиерът на Израел Моше Аялон. По думите му държавата няма да се успокои, докато не хване всички отговорни и, че ще ги преследва с цялата ярост, на която е способна.

„Ние, просветените западни страни, сме длъжни да обединим усилия и да се борим с радикалния ислям, чиито корени, финансиране, планиране и въоръжаване идват от Иран. Много често тази организация действа чрез Хизбула. Тяхната цел е да се унищожи културата на Запада, да се разпространи ислямската революция и да се възцари световен фанатичен режим, който да изтрие Израел от лицето на земята. Така го виждат иранските лидери, които са достатъчно опасни в намеренията си. За тази
цел те разработват военно-ядрена програма и може да им позволи да използват смъртоносни оръжия за терористични атаки в различни цели по света. Това е нашата битка - търсещите мир, жадните за живот. Ние трябва да кажем ясно и високо- не трябва да се позволява на Иран да има ядрено оръжие. Трябва да действаме заедно, с всички средства, които имаме. Нека колкото се може по-бързо да сложим пред
насилническия диктат в Иран дилемата - бомба или оцеляване", коментира Аялон.

На възпоменателната церемония в синагогата беше почетена паметта и на загиналия български шофьор Мустафа Кьосов, въпреки че той е мюсюлманин.

Малко след края на церемонията президентът Росен Плевнелиев коментира, че очаква до 15 септември правителството и компетентните институции да направят обществен отчет за това докъде е стигнало разследването на атентата в Бургас. Възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентата беше отслужена в Централната софийска синагога във вторник.

Държавният глава допълни: „България трябва да си направи своите изводи, да действа адекватно, гъвкаво. Затова и аз събрах Консултативния съвет за национална сигурност, затова и се разбрахме, че Министерски съвет ще свърши работа по няколко много важни теми, които бяха не само поставени на КСНС, но ние постигнахме пълен политически консенсус. Абсолютно всички парламентарно представени партии казаха: да, ние искаме да се реализира националната стратегия за борба с тероризма, ние искаме да се направи нов план за действие".

„Президентството и двата консултативни съвета, които проведохме досега, успява да постигне пълен консенсус. Не случайно излизам след това и прочитам текстовете на тези декларации, защото до последната запетая те са важни. Те са плод на отговорно държавно мислене на много партийни и политически лидери, затова тази декларация е важна и съм сигурен, че правилата, които приехме за работа на КСНС, пък ще ни дадат т. нар. последователност. Защото на следващия консултативен съвет аз, като президент, ще трябва да докладвам пред всички членове на съвета какво е свършено по декларацията от вече миналия КСНС. Тоест президентството е създало предпоставки за национално съгласие и консенсус, документирало го е с декларация, която е на сайта и ще следи за прогреса и изпълнението. Мисля, че това е категорично ясно доказателство, че българските институции ще се променят, ще се адаптират към очевидно бързо променящия се свят", допълни Росен Плевнелиев.