Кавказкият регион на Русия – развъдник за терористи
Кавказкият регион на Русия – развъдник за терористи / снимка: Reuters

Бойци от Чечения и други размирни райони на нестабилния Кавказки регион на Русия са извършвали нападения в Москва и на други места с бомби и вземане на заложници. Но твърденията, че са замесени и във взривовете на Бостънския маратон, ще отбележат първия път, когато те извършват нападение в Съединените щати, предаде Асошиейтед прес.

Заподозрените лица бяха идентифицирани от правоохранителните органи и роднини като Джохар и Тамерлан Царнаев - етнически чеченци с връзки с този район на Русия. Засега няма сведения за техни връзки, ако изобщо имат такива, с някаква бунтовническа групировка, отбелязва агенцията.

Двадесет и шест годишният Тамерлан Царнаев бе убит при престрелка с полицията в щата Масачузетс. Деветнадесет годишният му брат избяга. Преди да се премести в САЩ Царнаев е живял за кратко в Махачкала -столицата на Дагестан. Директорката на училището, което е посещавал там, каза за АП, че той заминал за Америка през 2002 г. Бащата на заподозрените, който живее в Махачкала, каза за агенцията, че по-малкият му син е втора година студент по медицина и бил "истински ангел".

Конфликтът в Чечения започна през 1994 г. като сепаратистка война, но бързо се превърна в ислямистка бунтовническа кампания, чиито последователи обещават да създадат независима ислямска държава в Кавказ.

Агенцията припомня, че руските сили се оттеглиха от републиката през 1996 г. след първата война в Чечения, с което фактически я оставиха независима и до голяма степен в царящо беззаконие. Те обаче се завърнаха три години по-късно, след като бунтовниците бяха обвинени за взривове в жилищни сгради в Москва и в други градове.

Републиката се стабилизира при управляващия с желязна ръка и подкрепян от Кремъл Рамзан Кадиров - бивш бунтовник, чиито сили бяха обвинени в сериозни нарушения на човешки права, припомня АП. Но ислямският екстремизъм се разпространи в съседни райони като Дагестан, който се превърна в епицентър на насилие, а бунтовниците започнаха да извършват ежедневни нападения срещу полицията и други институции.

Бойци от Чечения и съседните райони са отговорни за дълга поредица от терористични нападения в Русия, включително за взетите заложници в московския театър през 2002 г., когато загинаха 129 души; в училището в Беслан през 2004 г., когато загинаха над 330 души, както и за редица бомбени нападения в Москва и други градове, допълва АП.
Администрацията на Обама постави чеченския бунтовнически водач Доку Умаров в списък с терористи, след като пое отговорността за двойния самоубийствен атентат в московското метро през 2010 г., отнел живота на 40 души, както и за взривяването на влака през 2009 г., когато загинаха 26.

В последните години обаче бойците в Чечения, Дагестан и съседните райони до голяма степен се въздържаха от нападения извън Кавказ, отбелязва АП. Руски представители и експерти твърдят, че чеченски бунтовници са тясно свързани с Ал Каида. Според тях десетки бойци от арабски страни са дошли в Чечения по време на сраженията там, а някои чеченски бойци са заминали да се бият в Афганистан.

САЩ отдавна призовават руското правителство и сепаратиските елементи в републиката, които не са свързани с Ал Каида или други терористични организации, да се опитат да постигнат политическо споразумение.

Вашингтон осигури помощ за региона по време на най-тежките сражения през 90-те и началото на миналото десетилетие и поиска отговорност за спазването на човешките права, отбелязва АП. САЩ обаче винаги са подкрепяли териториалната цялост на Русия и никога - сепаратистките стремежи за независимост, отбелязва АП. Вашингтон също така подкрепи и правото на Москва да изкорени тероризма от региона.

През последните години чеченци бяха съдени в няколко европейски страни, припомня агенцията. През 2011 г. роден в Чечения мъж бе осъден в Дания на 12 години затвор за подготовка на писмо бомба. Смяташе се, че то бе предназначено за местния вестник, публикувал скандални карикатури на пророка Мохамед.

Миналия месец министерството на вътрешните работи на Испания съобщи, че френската и испанската полиция са задържали предполагаеми ислямски екстремисти при операция във и около Париж. Според съобщението заподозрените били част от обезвредена терористична клетка в Южна Испания. Миналия август двама руснаци, арестувани в Испания, бяха обвинени в принадлежност към неназована терористична
организация, както и в притежание на експлозиви, отбелязва АП. (БТА)