Историите на двамата братя, заподозрени за двойния атентат в Бостън
Историите на двамата братя, заподозрени за двойния атентат в Бостън / снимка: Reuters

През май 2011 г. Джохар Царнаев, тогава пред завършване на престижна гимназия, получава от общината на град Кеймбридж, щата Масачузетс, стипендия от 2500 долара, за да продължи образованието си. Сега той се укрива, квалифициран е като "въоръжен и опасен" и като заподозрян за бомбените атентати на маратона в Бостън, предаде Асошиейтед прес.

Деветнайсетгодишният Царнаев и по-големият му брат Тамерлан, който бе убит при престрелка през миналата нощ в Кеймбридж, са живеели заедно на улица "Норфък" в същия град край Бостън. Техният роднина Руслан Чарни, жител на предградие на столицата Вашингтон, каза за АП, че братята пребивават в САЩ от около десет години, където са дошли от Дагестан - руска република, която граничи с Чечения.

По-малкият брат е имал профил в рускоезичния сайт за социални контакти "В контакте". Там Царнаев младши пише, че е завършил държавна гимназия в град Кеймбридж, Масачузетс, а основното си образование - в Дагестан. Отбелязва, че владее английски, руски и чеченски. В графата за възгледи за света е вписал "ислям" и е добавен тест в смисъл, че няма друг Бог освен Аллах. Като лична цел е изтъкнал "кариера и пари", предаде Ройтерс.

В профила си Царнаев е добавил също линкове към видеоклипове на бойци от сирийската гражданска война и към ислямистки сайтове, както и линкове към страници, прокламиращи независимост на Чечения.

Джохар Чарнаев бе посочен като заподозрян номер две в разпространено от властите видео, допълва АП. На него се вижда как той крачи по тротоар, без хората наоколо да му обръщат внимание, защото са погълнати от спортното състезание. Той върви на около три метра зад Тамерлан. На клипа добре се различава облеклото на двамата заподозрени.

Според информационния портал spotcrime.com праз юли 2009 г. Тамерлан е бил арестуван за домашно насилие, след като нападнал приятелката си. Той е бил боксьор любител, включван в националния турнир "Златни ръкавици" (National Golden Gloves) през 2009 г. (БТА)