Иззетите суми да се върнат в бюджета на Топлофикация
Иззетите суми да се върнат в бюджета на Топлофикация / netinfo

Незаконно придобитите суми от бившия директор на „Топлофикация-София” Валентин Димитров да бъдат върнати в бюджета на дружеството, след установяването им, а съдът да постанови конфискация на цялото или на част от имуществото на Димитров. Това каза Красимир Младенов, бивш директор на НСБОП, а сега работещ на граждански договор в екипа на столичния кмет Бойко Борисов, пред Ангел Богданов.

***************

Последните събития сочат за нерегламентирани контакти с Валентин Димитров, в следствие на които имаме реално прехвърляне и източване на суми от сметки в български банки, пак по сметка на майката на г-н Димитров.

Интересното за мен и аз се питам защо, в момента господин вътрешният министър си мълчи, защо не вземе отношение, защо сериозните служби в България, аз съм убеден, че има отлични професионалисти, които в момента работят, са проспали този случай или се касае за нещо друго. Аз си задавам въпроса, защо когато господин Петков в края на миналия месец, хвърляше тези обвинения и насочваше в грешна посока общественото внимание, същевременно точно по това време, ставаха тези нерегламентирани срещи, в следствие на които имаше източване на пари от банкови сметки. Господин вътрешен министър ни обвиняваше в липса на морал, политически чадъри и незнам какво, защо сега си мълчи и неистина не вземе отношение по сега развиващите се събития. За мен нещата достатъчно ясно говорят, къде е морала и кой има морала.

Тези нерегламентирани контакти в ареста, доколко ощетяват абонатите да кажем, с това че по един или друг начин Валентин Димитров е предупредил хора извън ареста свързани с нарушенията?

Говорим за нарушаване на обществен интерес. За обществена опасност на деянията, така както е оказано и в наказателният кодекс. Тази обществена опасност засяга интересите, както и на държавата, така и на гражданите. Случаят се работи за установяване на незаконно придобити и присвоени суми и в крайна сметка тези суми са присвоени и от абонатите на топлофикация. Тези суми трябва да се установят в рамките на едно наказателно преследване. Съдът по закон има право и да наложи конфискация на цялото или на част от имуществото на господин Димитров. Като бъдат конфискувани това ще влезе в бюджета, а като влезе в бюджета би трябвало нали да се отрази и върху бюджета на топлофикация.

Смятате ли, че хора отвън, по скоро от политическата върхушка са го прикривали, че знаят или са знаели за нарушенията през годините?

Това са коментарите, че той не може да бъде толкова време несменяем шеф на топлофикация. Второ, не може да предприема такива явни престъпни действия, без той самият да е бил убеден, че има някаква политическа подкрепа. Вече въпрос на доказване е, от къде е тази подкрепа, в какво се изразява и дали има пряко участие на политици във фирмите, които са ощетявали Топлофикация. В крайна сметка последна дума имат избирателите.