Гълф нюз: Либия води политика на силата със съдбата на българските медицински сестри
Гълф нюз: Либия води политика на силата със съдбата на българските медицински сестри / netinfo

Либия води политика на силата със съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар. Това се отбелязва в материал за случая с шестимата осъдени на смърт медици, поместен в електронното издание на вестник "Гълф нюз" от Обединените арабски емирства /ОАЕ/.

Полковник Муамар Кадафи дава на света пореден пример за своята бедуинска хитрост, чепата национална гордост и очевидно безразличие към международното обществено мнение, пише авторът Патрик Сийл - коментатор и автор на няколко книги за Близкия изток. Сийл прави изложение на основните факти по случая и отбелязва, че либийските съдилища изглежда не обръщат внимание на мненията на независими експерти като съоткривателя на вируса на СПИН - видният френски вирусолог Люк Монтание.

Много международни призиви бяха отправени към Кадафи в защита на петте медицински сестри и лекаря, включително от 114 нобелови лауреата. Кадафи обаче изглежда непреклонен, коментира Сийл. Авторът припомня, че предстои по-нататъшно съдебно разглеждане на случая - факт, който говори, че той ще проточи с месеци и може би - с години.

На 1 януари България ще се присъедини към Европейския съюз и тогава ще бъде в позиция да задължава всички 27 страни членки да оказват натиск върху Либия да освободи медицинските сестри, пише Сийл.

Авторът разглежда две възможни обяснения какво цели Кадафи със случая.

Първото, което е широко разпространено, е, че либийският държавен ръководител иска реванш за това, че е бил принуден да плати по 10 милиона долара на семейството на всяка от 270-те жертви при взривяването на самолета на американската авиокомпания "Пан Ам" над Локърби, Шотландия, през 1988 г., отбелязва Сийл. Следователно изглежда случаят се изражда в долен пазарлък за пари, коментира той.

Друго възможно обяснение, продължава Сийл, е, че Кадафи е подлаган на силен натиск от семействата на заразените с ХИВ деца, които са убедени, че става въпрос за чуждестранен заговор. Бенгази - градът, от който произхождат повечето от жертвите, е традиционно враждебен към режима в Триполи, обръща внимание той.

За автора буди учудване, че в момент, когато Либия се отваря към света след повече от десетилетие на международна изолация, сега страната си навлича риска да навреди на международния си имидж с, както изглежда, крещяща съдебна грешка.

В заключение Сийл пише, че през последните три години Либия се превръща от неблагонадеждна държава под международни санкции в партньор на Запада. Трагичният случай с българските медицински сестри обаче навежда на мисълта, че правосъдната система на страната съвсем не е независима, болниците й не отговарят на

стандартите и полковникът, който управлява Либия от 37 години насам, далеч не е готов да играе по международните правила, коментира той.