Принц Хари и Меган Маркъл
Принц Хари и Меган Маркъл / Gulliver/Getty Images
В миналото крал Едуард VIII жертва трона си, а сестрата на Елизабет Втора, Маргарет, се отказа от истинската си любов в живота, но вече да сключиш брак с разведена половинка не е дилема за принц Хари. Той не трябва да избира дали да бъде кралска особа или да следва сърцето си, предава Ройтерс.

Вижте първите снимки на сгодените принц Хари и Меган Маркъл в галерията тук

В понеделник принц Хари, пети по ред за наследяването на британския престол, обяви годежа с приятелката си Меган Маркъл с благословията на своята баба, кралица Елизабет Втора.
Бъдещата ѝ снаха е разведена американска актриса. Отношението на британското общество към разведените доста се промени през последните няколко десетилетия, но монархията упорито държеше да се придържа към по-традиционния прочит на християнските ценности.

Лошото момче принц Хари и разведеното момиче със смесена кръв (СНИМКИ)

Одобрението на кралицата е ярко доказателство за това как британската корона се е променила и модернизирала през последните 80 години. Преди това самата мисъл кралска особа да сключи брак за разведен партньор в живота беше немислима.
В това отношение емблематичен е случаят с пра-пра-чичото на Хари, Едуард VIII, който предизвика конституционна криза през 1936 година, като настоя да се ожени за два пъти разведената Уолис Симпсън за ужас на тогавашния истаблишмънт. Казусът беше наречен "най-голямата любовна история на XX век" и крал Едуард абдикира само 11 месеца, след като се беше възкачил на трона. Тогава, доста неочаквано, бащата на Елизабет Втора, Джордж VI, стана крал.

Меган Маркъл показа годежния пръстен от принц Хари (СНИМКИ/ВИДЕО)

Нищо не се беше променило две десетилетия по-късно. През 1955 година по-малката сестра на Нейно Величество, принцеса Маргарет, беше принудена да откаже предложението за брак от страна на офицера от ВВС капитан Питър Таунсенд, който също беше разведен.

Три от браковете на четирите деца на Елизабет Втора приключиха с развод. Най-шумният бе този на бащата на принц Хари, престолонаследникът принц Чарлз, който се раздели през 1996 г. с първата си съпруга, лейди Даяна.
През 2005 година принц Чарлз се венча с разведената Камила Паркър-Боулс, но тяхната сватба не се състоя в църква и кралицата не присъства на гражданската церемония.

Църквата на Англия в крайна сметка разреши "при извънредни обстоятелства" повторен брак на разведен човек при жив бивш брачен партньор.

Принц Хари и Меган Маркъл
Gulliver/Getty Images

В този смисъл бракът на принц Чарлз с херцогинята на Корнуол разчисти пътя за годежа на принц Хенри с Меган Маркъл, пише в заключение Ройтерс. 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА