Четирите сценария за това какво означават гръцките избори за Европа и еврото

Четирите сценария за това какво означават гръцките избори за Европа и еврото
Четирите сценария за това какво означават гръцките избори за Европа и еврото

Новите избори в Гърция на 17 юни наближават. Вече виждаме да се оформят четири евентуални сценария за това какво значение ще имат те за Гърция, Европа и световните пазари. Избрах четирите сценария от анализа на инвестиционната банка HSBC относно възможностите пред Гърция заедно с един мой коментар за съответните вероятности.

Α. Благоприятен и мек сценарий.

Първият сценарий предвижда, че изборите ще доведат до едно правителство, подкрепящо спасителния пакет и оставането в Еврозоната.

Тревогите на пазарите от едно правителство под контрола на СИРИЗА (Коалицията на радикалната левица) не се оправдават, обратното, избира се една коалиция в полза на отношенията с Тройката (ЕС, ЕЦБ,МВФ). Подписаният меморандум с Тройката се запазва и Гърция получава спасителните заеми. Въпреки ожесточаването на политическите страсти в Гърция, изходът от изборите потвърждава, че гръцките граждани подкрепят твърдо еврото, независимо от недоволството, породено от размерите на обедняването. Поради липсата на икономическо развитие обаче основните проблеми с платежоспособността, както за правителството, така и за банките, не отминават.

Б. Резултати срещу Тройката без проблеми за еврото.

При втория сценарий резултатът от изборите е срещу Тройката, което обаче не води и до излизане от Еврозоната.

Избира се едно анти-меморандумно правителство или поне едно напълно безрезултатно правителство и меморандумът с Тройката е невалиден или на практика не функционира. Страхувайки се от разпространяване на вредния бацил, европейските лидери предоставят масирана подкрепа за разрешаване на проблемите с ликвидността на правителствата и банките навсякъде в еврозоната и същевременно смекчават позицията си спрямо Гърция. Подписва се един договор, предоставящ на Гърция краткосрочно по-голяма подкрепа и по-поносима програма за обедняване. Гърция остава в Еврозоната, но с течение на времето проблемите възникват отново. Поради липсата на сериозно икономическо развитие, проблемите с платежоспособността се завръщат. По този начин обаче политиката на правителството става популярна сред народните маси, изтласквайки на заден план политиците, подкрепили сътрудничеството с Тройката и изобщо с Европа.

В. Излизане на Гърция от еврото със запазване на Еврозоната.

Третият сценарий визира отказ на Гърция от еврото, без това да се разпростре и сред останалите държави.

Избира се едно анти-меморандумно правителство, страната се отказва от меморандума, но европейските лидери не изглеждат готови за компромис с Гърция. Атина започва да пропада още от първите дни, принудена е да живее със своите ограничени средства: Тройката не отпуска нови заеми, няма други източници на финансиране, а и след като е в изолация, Гърция е принудена да се оттегли от еврото. Страхувайки се от опасни метастази, европейските лидери твърдят , че Гърция е била един гнил плод, който е трябвало да бъде откъснат от тялото на Еврозоната. Отстраняването на Гърция води до една още по-обединена Еврозона: взаимност на дълговете, издаване на общи облигации и някаква форма на фискална консолидация, като всичко е подчинено на отстраняване на слабостите на еврото, за да бъде локализиран проблемът и върнато доверието към общата валута.

Г. Отказ на Гърция от еврото и разпространяване на проблема в Еврозоната.

Четвъртият сценарий предвижда излизане от Еврозоната с големи последствия от разпространяване на проблема

Подобно на третия сценарий, но с една голяма разлика: Гърция напуска еврото, но другите страни от Еврозоната не могат да се договорят за следващите стъпки. Спредовете по държавните облигации се увеличават, рискът от bank runs нараства и еврото се насочва към една ситуация, от която няма връщане назад.

Моето лично мнение е, че третият сценарий е най-вероятен. Динамиката на партия СИРИЗА е активна и съществена, обратното на тази на Нова Демокрация. СИРИЗА се подкрепя от всички, които искат да останат държавни служители, които в момента са около 1 милион души, от техните семейства, т. е. от още 2 милиона, от искащите национализация на банките, за да им бъдат опростени заемите и от мнозина отчаяни безработни, запленени от чудните и омайни слова на Алексис Ципрас, председателя на СИРИЗА. Голямата бъркотия и напрежение в Гърция не позволяват на милиони гръцки граждани да преценяват разумно и зряло и на основата на реалния интерес на страната, а се влияят от моментни събития и ситуации.

Към сценариите на HSBC бих добавил и моята прогноза затова как третият вариант за Гърция би повлиял на района на Балканите, включително и на България. Мисля, че въвеждането на драхмата и девалвацията ще намалят рязко стойността на гръцкия брутен вътрешен продукт от 230 милиарда евро на 110-120 милиарда, който ще бъде намален още повече от инфлацията и огромните неразбории в икономиката, водейки Гърция до едно ниво на БВП от 60-70 милиарда евро в края на първия дванадесет месеца от прилагането на новата валута. Гърция според БВП на глава от населението ще дойде на нивото горе-долу на България днес, но по един изключително болезнен начин, след като е много трудно на практика да загубиш 70-75% от БВП и съответно да обеднееш като страна и като народ толкова рязко. Това можеше да бъде избегнато, ако още от самото начало бяха намалени с 50% държавните служители в Гърция, но вместо това, беше оставена кризата да се развихри в частния сектор и да доведе до истинско отчаяние.

Накрая, не вярвам, че ЕС ще даде по-голяма солидарност на Гърция, ако страната реагира революционно, както призовава Ципрас. Самият той като премиер ще даде едно отлично алиби на европейците да изолират Гърция и да я оставят „да се пържи в собствен сос". Само тогава ще разберат гръцките граждани, 80% от които днес желаят еврото, но подкрепят дрънканиците на популистите, че няма връщане назад и че трябва да тръгнат от самото начало по пътя на развитието. Дългосрочно, разбира се, за Гърция ще дойде развитието, но ще трябва да тръгне от начало и на основата на един много нисък БВП.

Една изолация на Гърция ще увеличи в голяма степен общият риск за Балканите и ще повлияе пряко и на България, след като инвестициите в региона изобщо ще бъдат правени много внимателно и с големи резерви.


*Xристос Мурутис е роден в Атина. Завършил е право в Гърция и живее в България от 1999 г. Занимава се с управление на инвестиционни фондове в сферата на недвижимите имоти и енергетиката. Той е единственият грък, пишещ и публикуващ текстове на български език в собствения си блог "Гласувам за България" (www.bgnow.eu). Повече за него може да научите в www.mouroutis.com

2 дни

Грешките, обрекли сондата Скиапарели на провал

Експерименталната сонда "Скиапарели" на Европейската космическа агенция (ЕКА) е била ...
2 дни

Да се бракосъчетаеш на Майорка (ВИДЕО)

За мнозина Майорка е островът - мечта в Средиземно море и любимо място за сключване ...
3 дни

Панайот Пипков написва музиката за "Върви, народе възродени" за 15 минути

За Химн на българската просвета е обявена песента "Върви, народе възродени" по стихове ...
4 дни

Това вече не е на мода

Да се напиеш до безсъзнание беше истинска мода сред германските младежи през последните ...
5 дни

Опаковката същата, а съдържанието - не

Потребителите в Източна Европа отдавна са открили, че европейските производители ...
5 дни

"Първата ми мисъл беше да се самоубия"

Тя живее в Германия - в една свободна и модерна държава. Но семейството ѝ се ръководи ...
19.05.2017

Защо освиркаха "Окча" на Нетфликс в Кан?

"Окча" на южнокорейския режисьор Бон Джун-хо - първият филм на Нетфликс в надпреварата ...
19.05.2017

Жестокият ритуал, който унищожава филми в Кан

Кинофестивалът в Кан има своя собствена версия на жеста с вдигането или свалянето ...
18.05.2017

Какви правомощия има специалният прокурор в САЩ

В политическо-съдебните битки в САЩ твърде рядко се прибягва до специален прокурор, ...
18.05.2017

Суров и методичен следовател разследва има ли руска намеса в САЩ

Суров и методичен, Робърт Мълър се ползва с голямо уважение във Вашингтон, пише Франс ...
17.05.2017

Лъжите на Белия дом

Белият дом си играе с истината. Като се започне с прессекретаря Шон Спайсър, който неправилно ...
17.05.2017

"Оле, мамо, сега трябва да си ходиш" (ВИДЕО)

"Британската икономика едва ли може да оцелее без работниците от ЕС", казва българинът ...
15.05.2017

Брижит Макрон - първа дама, която разбива шаблона

Антиконформисткият й брак и ефектният й, шикозен стил вече й спечелиха почитатели, ...
15.05.2017

И какво, ако той е по-млад? Седем известни мъже и техните по-възрастни жени

Възрастен мъж с млада жена - нищо ново под слънцето. Но Бриджит и Еманюел Макрон показват, ...
15.05.2017

Носи ли Германия бурка?

Някои родители-мюсюлмани искат училището да освободи дъщерите им от часовете по плуване, ...
14.05.2017

ФБР и Белият дом - хроника на разтърсващи скандали

Уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми бе възприето като сензация. Но то не е без прецедент ...