Борисов: Много неща научих като кмет
Борисов: Много неща научих като кмет / netinfo

Столичният кмет Бойко Борисов в интервю за предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Една година, откакто положихте клетва като столичен кмет. Сбъркахте ли като се хванахте с тази работа? Тогава след клетвата сте казал „Не искам да не бъда обичан”, обаче след тази една година се очерта да не бъдете обичан от някои хора, особено от управляващите държавата.

Това е част от общинските фирми, от общинските директори, от районните кметове, но мисля, че хората за това, за което гласуваха за мен, съм го изпълнил в пълен обем.

Съжалявате ли за този избор?

Не. И много нови неща се учат, и човек може да се докаже на трудно място, а самият факт, че общественото одобрение към мен, дали ще съм секретар или кмет, е еднакво, показва, че не съм объркал нещо.

Продължава да се твърди, че вие можехте да заемете много по-високи постове в държавата.

Не ме интересува това. Важното ми е, че където и да отида в България, залите са препълнени и хората си говорят с мен на нормален език и считат, че за тези 6 години не съм се променил и не съм ги предал.

Вярна ли е снимката във вестник „Стандарт” с щастливото заглавие „Сдобриха се” и вие със Сергей Станишев и Румен Петков на „Околовръстното шосе”?

В смисъл?

Според вестника вие сте сдобрен със Станишев и Петков заради Околовръстното. И за боклука сте се бил разбрал, пише там.

Аз не виждам смисъл да коментирам медиите. На раздаването на наградите „Черноризец Храбър” един доста известен наш професор каза, че интерпретацията е важна, а не фактите. За съжаление в този случай е така. Празникът на МВР, знаете, че там ми е душата, там са ми приятелите, човек като пие на празник винаги се разчувства, така че аз съм бил...

Така ви е разчувствал, че чак и с Румен Петков сте в добри отношения.

Нормално е, след като виждаш ръководството или който и да е там, че всички се прегръщат, това е празник на полицията. По-ненормалното според мен е да се разминат хората и да не си подадат ръка. Когато правим инвестиция за 40 млн. лева … второто което искам да кажа, нещо което от 1962-63 година не е пипано да се прави, това е Околовръстното шосе и то се нарича Околовръстно, защото е било на края на града, а сега минава през центъра, бих казал. Маса квартали остават от едната му страна, имам предвид посока Витоша, така че поне Околовръстното е централна пътна артерия. И след като месеци наред или година се борих за откриването му и за основния ремонт, пускането на тези 6 платна … нормално е. И премиерът е удостоил с присъствието си тази първа копка, защото това е значимо и за правителството. Не виждам повод човек да не е усмихнат, а да плаче или да е тъжен, когато прави нещо добро за милиони хора. На тази снимка това е нормалното и аз мисля, че хората предпочитат да виждат институции, които си помагат в тяхно име, отколкото враждуващи хора в свое име. Каква е ползата от това, че ние ще сме в конфликт и сме в конфликт след като има проблем. Напротив, когато се решават проблемите, хората много добре знаят, че нито Станишев ще ме обикне, нито Румен Петков, нито пък обратното ще се случи. Но заради хората си заслужава да се правят компромиси.

Има ли реакция на искането ви София да получи по-голям процент от събираните от софиянци данъци. В момента са предвидени 23%, тоест 162 милиона от 680 милиона, които според прогнозите ще бъдат събрани в София. Вие искате 50%. Като си говорихте със Станишев какво ви казва той? Или не си говорихте за това?

В годините преди мен са връщани 50% от данъците, събрани от софиянци. Ако до сега са събирани 23-24%, да кажат Борисов иска. А това, че последните 1-2 години започват да ги намаляват, по мое време, показва истинското отношение и че тази снимка с този текст „Сдобриха се” не само, че не е вярна, а че всъщност те с орязването на тези пари, ми копаят гроба в случая. Ето ви интерпретация. Могат винаги да ме заснемат момент, в който съм се усмихнал и да си напишат каквото искат. А истинската формула се крие в бюджета.

Има ли реакция от правителството на тези абсолютно логични ваши думи?

Никаква реакция. Те знаят, че ние нямаме лостове да им въздействаме. Не изпълниха основно искане на Европейския съюз за децентрализацията на местната власт, за което мисля, че ЕС няма да ги бави много, и за последно искат да ограбят каквото може от града, за да го преразпределят на послушни кметове в страната. Това е формулата на премиера в момента.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов твърди, цитиран от вестник ”Сега”, че София изобщо не е ощетена, била получавала най-голям дял от преизпълнението.

Аз не го познават този човек, но ако изкарва 680 млн. лева и 518 млн. от тях отиват за такива като кмета на Мездра, той може да счита, че и това ни е много да остане. Когато бъркаш в чуждия портфейл или крадеш от чуждите пари, то каквото и да откраднеш, ти се вижда малко. Това е казал този човек. Къде е логиката да си искаш половината от своите пари и някой да ти прави коментар, че искаш много.

Как според вас държавата изобщо трябва да се включи в поддръжката на града, от който се управлява България? Заместник-кметът ви Велизар Стоилов казва, че трябват 7-8 млн. лева за преасфалтиране на „Цариградско шосе”. Той го нарича правителствено шосе и очаква държавата да плати.

Най-доброто за столицата е да си отиде правителството. Това е безспорно и самият факт, че тя гласува едва 15% на президентските избори, покзава отношението й към управляващите. И нещо повече. София е най-прогресивният и развиващ се град, така че отношението на столицата към правителстовото е ясно и колкото по-бързо това се случи толкова по-добре за другите градове.

Имате ли отговор от държавата кой ще плати за извозването на боклука до Карлово и Пловдив?

Да спрем да говорим и да изчерпаме темата с едно изречение. Ако правителството си беше децентрализирало властта, София сама да определя сама своите данъци и такси, да си идват 50-те процента от събраните данъци от софиянци, работещи в града, ние нищо не искаме от правителството, спокойно ще се справим сами. Парадоксът сега е, че те ни отнемат финансите, после започват да ни пускат по лъжичка на час и да казват „Ама не са ли доволни, ние има даваме на София?”. Ама ние сме си ги изкарали парите, господа. Това са нашите пари, тях преразпределяте. Нахално е да го говорите това дори и да се опитвате да скарате София с другите градове, заради това, че ги подлъгвате с чужди пари. Защото и от еко-таксите, които се плащат за новите автомобили, всеки четвърти нов автомобил се регистрира в София, тези еко-такси се събират, за да се пазят гражданите на София от изключително замърсения въздух, за болници, за поликлиники, за паркове, за спортно площадки. Откъде накъде ще отиват в Министерството на екологията? Тези пари трябва директно да влизат във фонд само за здравето на хората. Затова не ме обича правителството, защото те искат всички пари да са при тях.... „Я да видим кметът на Мездра хубав ли е, наш ли е? Наш е! Дай, ще пуснем на него”... или кметът на Русе, или на Бургас. Това ли е демокрацията, затова ли ручахме жабетата 17 години. Всъщност ние сме една нереформирана посткомунистическа държава в момента. Нищо не се е променило в местната власт. Направиха сдружение от червени кметове, които уж да ни представляват в Европа. На кое сдружение в Европа столичният кмет не е там?

Темата за боклука, стана ли ясно кой ще плати да се извози боклука?

Темата за боклука я казаха европейките експерти. Ето, CV-то ми е на бюрото, те са работили в поне 20 страни, решили са проблемите на много държави, доказано най-добри експерти. Те казват: от двете страни на София стоят индустриални зони –Кремиковци и Перник, замърсени до безкрай. Нищо не пречи да се съхраняват там балите за година и половина. През това време може и частен, може и общински завод, може и държавен завод. Важно е каква такса ще се определи за боклука, който влиза там. Вчера дойде потвърждение от, искахме от заводи-производители на оборудване, биха могли по наше задание да ни направят и от боклука суровина, която ТЕЦ „София” да изгаря. По този начин ще свалим с 30% поне цените на парното. Въпросът е разрешим. Само трябва, тъй като всички разрешения и одобрения и на технологии, и на инсталации, минават през Министерството на екологията, ако искат да ни помогнат, сядаме на една маса и го решават това за 1 час.

Някои вестници пишат, че пак има общ план, ваш и на правителството, за боклука, щял да влезе в действие след връщането на Джевдет Чакъров от чужбина.

Ама то няма как, защото има две власти - има местната власт в лицето на Столичната община, общинския съвет и кмета, и от другата страна е Министерството на околната среда. Без тяхна санкция не може да се случи нищо.

Г-н Борисов, кое е актуалното в момента решение? „Бобов дол” не ставал, някакви проучвания са го потвърдили, че не става. В Пловдив и Карлово е скъпо да се вози. Сега Своге е дало нова оферта...

Искате ли да говорим за боклука на който и да кажете друг град? Навсякъде сметищата са незаконни. От 1 януари сметищата на всички градове в България са незаконни поради простата причина, че боклукът само се депонира, не се сепарира, а и няма нито един завод в България за преработката му. Защо само за София говорим? Защото столичният кмет не е удобен? Хайде да говорим за Варна. Къде хвърлят боклука Варна?

Къде?

Ами, в ливадите там, по деретата. Така е с всички градове. От 1 януари вместо... Първо, правителството трябваше да има една стратегия за решаването на въпроса с битовите отпадъци на територията на цялата страна, да се раздели България на 6, 7 или 8 области, колкото искат, да се определят местата за депа, местата за заводи, технологията и да почне да се действа веднага, защото от 1 януари. . . ние в София така или иначе ще се оправим накрая. А другите какво ще правят?

Ще спре ли балирането заради дългове към балиращата фирма?

Няма да спре.

Друга, така, новина от седмицата, че имало някакви претенции от „Екоел 6”? Продължават да балират.

Да, ние имаме и общинска фирма, за 3 милиона евро сме купили общинска фирма, общинска машина, така че тя е за това, да балира.

Друга тема са освободените районни кметове. Една от интерпретациите в печата беше, че така обтягате отношенията си със СДС, защото и двамата са...

Защо?

И двамата са от квотите на СДС, още когато се сформираха районните управи.

Питате столичния кмет и районните кметове, които всъщност са неговите наместници по районите, затова, че искам да си оптимизирам екипа, който са ми назначили преди това, аз съм си обтегнал отношенията с някой. Досега някой знаеше ли, че тези кметове, вършейки безобразия, са на СДС кметове?

Орлин Пошев, кмет на „Слатина” и Йордан Йорданов, кмет на „Витоша”.

Я отидете във „Витоша” примерно и питайте хората, ще ви кажат: ами, щом Бойко не го сменя, значи е негов човек. Никъде не му пише, че е от СДС. Хората искат от мен действия и реакция. И аз това правя. А на колегите от СДС им препоръчвам, ако това бяха мои кметове, аз да съм ги назначил, въобще нямаше да, не да се сърдя, не да обтягам отношения, щях да потърся, защото СДС е стара партия и би трябвало да има огромен потенциал от кадри, още в понеделник да ми предложат, ще им назнача техните кметове. Но ако трябва да бъдем коректни, на предсрочните избори доказахме, че аз бих 70 на 30, а СДС имаше едва 4 процента. И те, ако са коректни, ще дойдат и ще кажат: отпреди 4 години изборът за общински съвет резултатите бяха такива. Но вотът на народа преди една година беше друг, беше за тебе. Така че бъди любезен, назначи си ти кметовете, които да ти работят. Това е правилното тълкувание. А не да ми се сърдят и какво значи от квотата на СДС? С тия квоти я докарахте дотук. На нас ни трябват мениджъри, кметове, които да милеят за района, да е цял ден на улицата и като види една мантинела счупена, да ми стои пред кабинета, докато не пратя да я оправят. Такъв кмет районен търся аз.

Позицията ви по този казус с Христо Стоичков и имота - 300 кв.м, двуетажна постройка, 101 кв. м., 200 000 лева. Според общински съветници е бил пет пъти, 4-5 пъти по-скъп.

Двеста хиляди евро. Не мога да кажа, като... Ако се направи едно сравнение с преди, предишните години как е продавано, сигурен съм, че може би такава цена има за магазин за "Витошка", ама не съм сигурен. В смисъл няколко пъти ще е по-евтино. Но понеже е Стоичков, нали, и, и много, така, е хубаво да му се упражняват на гърба, нали, никому неизвестни общински съветници и особено пък тези от БСП, за това, че той подкрепи президента, че Първанов навсякъде ходи със Стоичков да, да се снима с него, те вземаха да гласуват срещу него. Следващия път да отидат пак да ги подкрепи.

Въпросът е принципен, има и теза, че, пак друг общински съветник го беше казал, че понеже е Стоичков, и без пари да му се даде трябва тоя имот. Но има и теза, че независимо кой си трябва да си плащаш пазарно. Вие за кое сте?

В България, поне аз, за Ботев съм чул дори лоши неща да говорят, нали, какъв бил. В общи линии в цялата ни история за Левски не сме допуснали да се говори лошо или по-точно имаме герои само, които са умрели. Ние приживе на нито един човек в България не сме му казали браво или добре, или да се поучим, или да се равняваме по него. Ако вие примерно като водещ сте първи в Европа и втори в света, аз мисля, че сам можете да си определите какво ниво трябва да имате. Или ако съм първият кмет в Европа, а вторият в света, значи представяте си каква столица трябва да управлявам. А Христо Стоичков е бил много години първи в Европа и втори в света.

Не, въпросът е това влече ли право да получиш по-евтино имот?

И в много държави на такива като него, нали, една съседна Турция или Гърция, им подаряват къщи, подаряват им палати, като станат такива шампиони, защото по този начин и сега, и днес да отидеш някъде и да питаш за България, те викат Стоичков. Те не знаят кой е премиер или президент, или кмет, или водещ. Те знаят Стоичков още. А той иска за 200 хиляди евро да го плати. Ако може да го смачкат и да го убият, и да го няма, и тогава, разбира се, ще го провъзгласят за герой, тогава чак. Това е България. Гунди, докато беше жив, му строшиха краката. Като умря, за всички нас е герой.

Тоест по-близо сте до тезата, че на Стоичков трябва дори да се подари имот.

Аз съм за тезата, че 200 000 евро е абсолютно нормална цена за това място, където го иска той.

Накрая да ви питам за ГЕРБ, понеже правихте и тая седмица събрания. Въпросът с кадрите, казал сте, че ще търсите хора между 25 и 50 години, кадърни, да са се върнали в България, да работят тук за големи чужди компании, да носят парите на България, както сте казал. Правите такова описание, че е логичен въпросът как смятате да накарате такива хора да си губят времето в партиен живот?

Това да си член на една партия не значи, че ще си губиш времето.

Ама нали гледате логично?

И това, че досега партиите направиха така, че хората да се отвращават от тях и да считат, че това е загубено време, всъщност беше и една от целите на досегашните партии - да се смъкне максимално избирателната активност и с етническите вотове да се определя преимуществото на едната или другата. А вотовете се купуват за съжаление. Така че омаскаряването на всички до това доведе. А защо разчитам на такива хора ли? Ами, защото те, живеейки в Европа, пътувайки, участвайки в живота, знаят, че в Европа хората са, сами си коват съдбата. И когато позволяваш на набедени вече на по 15-20 години политици да излизат и да ти определят съдбата, а ти не отиваш да гласуваш, сам си я, сам си слагаш примката на шията. И ние трябва да обясняваме на хората, че ако не искат да продължава старото ръководство на БСП, което не се е реформирало, ДПС и всичките тези да ни управляват, трябва всеки един да се включи в тази дейност. Ако не иска, бабите и дядовците ще определят съдбата на държавата. Тъй като те са дисциплинирани.

На, на събранието в Смолян сте казал, че очакваният доклад на Европейската комисия за пак напредъка на България щял да бъде убийствен. Всъщност кажете повече, какво знаете? Ще се върне ли предпазната клауза в правосъдието?

Не, няма да коментирам тази тема, защото информацията, която имам, не е официална и не бих искал да я коментирам. В общи линии знам как се изказват по адрес на реформите в България сериозни хора в европейската политика, с които имам контакти.

Но убийствен доклад се очаква, така ли?

Вижте, то не е нужно да ми дават доклад, дори и това не бива пък да му обръщаме внимание, ако ме питате, на доклада. Сами виждате, че цялата ни съдебна система е един фарс. Нито едни от обявените... БЧК, АЕЦ „Козлодуй”, какви дела, помните ли, за грандиозни суми, какво чудо беше, с какви надежди се очакваха. Още няма нищо. Нещо повече - и тези, които хващах аз навремето, Ванко 1, Кондьо, и те им направиха закон, за да ги оправдаят, нали, да не остане никой в ареста. То не е нужно да ти пишат доклад хората, ти гледаш какво става в държавата. Обръчи от фирми, подизпълнителски фирми на управляващите навсякъде са назвъцкали? Какъв доклад, той какъв да е докладът? Ние какво виждаме? Нали виждаме същото.

*Интервюто с Бойко Борисов чуйте в рубриката DarikNews Audio.