Избирателната активност в Плевенска област е 22, 44 процента към 16 часа. Правото си на глас вече са упражнили 52 022 избиратели, съобщи за БТА Николай Яков, председател на Районната избирателна комисия (РИК) в Плевен.

Най-висока остава избирателната активност в община Никопол – 28, 32 на сто, най-ниска е тя е в община Долни Дъбник – 16, 92 процента, уточни Яков. 
Сравнено с парламентарните избори, проведени на 14 ноември миналата година, сега избирателната активност е с няколко пункта по-ниска. Тогава към 16 часа е била 25,75 процента.

Към момента изборният ден в област Плевен протича нормално, увери Яков. Имало е спиране на тока в общините Червен бряг и Левски, но гласуването не е прекъснато. 

Избори 2022: Каква е активността по области у нас (ОБЗОР)

По-рано през деня се наложи преустановяване на гласуването с машина в една секция в град Плевен. Причината е, че четецът на карти не функционира правилно. Гласуването продължава с хартиени бюлетини. 

Избирателните секционни комисии (СИК) в Плевенска област са 393. В 340 се гласува с машини, като в 24 устройствата ще са две. Общо 13 са подвижните комисии. Има сформирани СИК в затворите в Плевен и в Белене, както и в болнични заведения – в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Д-р Георги Странски" – Плевен, МБАЛ "Сърце и Мозък" и МБАЛ – Кнежа. В 53 секционни избирателни комисии ще се гласува с хартиени бюлетини. Основно те са в селата, където има малък брой избиратели.

За вота на плевенчани се конкурират 243-ма кандидати за народни представители. Те са регистрирани в 28 листи на партии и коалиции.
БТА