Стартира информационната кампания за изборите в областта
При засилен мерки за сигурност в Русе бяха докарани 13 демонстрационни машини по решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха от Областна администрация.

На тях желаещите могат да се упражнят преди реалните избори на 2 октомври за народни представители. Електронните устройства бяха приети от специално сформиран екип на Областната администрация и веднага предадени на Районната избирателна комисия (РИК).

ЦИК: На разположение са 400 машини за пробно гласуване

„Ще направим всичко по силите си машините да преминат през всяко населено място, където има секция за машинно гласуване. Разчитам на активното съдействие на местната власт за популяризирането на тази възможност“, заяви областният управител Анатоли Станев.

Той бе категоричен, че се предприемат всички необходими мерки за осигуряването на честен и прозрачен вот.  До 29 септември е предвидено устройствата да обиколят населените места в региона, като те ще бъдат придружавани от членове на РИК, които ще обясняват на хората как да работят с машините.

Логистичният процес ще бъде обезпечен от Областната администрация. Актуализира се и графикът, по който ще се извършват обиколките по градовете и селата. Още утре една машина от 11:00 часа ще бъде поставена в кметството на село Щръклево.

Там тя ще остане в рамките на няколко часа. Паралелно две машини ще бъдат инсталирани и във фоайето пред Пленарна зала на Община Русе. Всеки желаещ ще може да се упражни на тях между 10:00 и 16:00 през делничните дни. Съвместната информационна кампания се предвижда да се изпълнява и през почивните дни. 

Припомняме, че ЦИК пусна и виртуален симулатор. Той е част от разяснителната кампания за гласуване с машините, провеждана от ЦИК. Симулаторът може да бъде използван неограничен брой пъти от всеки желаещ да възпроизведе основните операции за упражняване на вот с устройствата.

Той е достъпен на следния уеб адрес: https://www.cik.bg/suemg_02.10.2022/.