Стартира предизборната кампания
Стартира предизборната кампания / БГНЕС, архив

Двадесет и една кандидатпрезидентски двойки започват представянето си от днес. Броят им е рекорден, след като досега най-много претенденти за "Дондуков" 2 е имало през 2011 година - 18. 24 кандидатпрезидентски двойки се регистрираха за вота, но още преди старта три от тях отпаднаха от надпреварата.

Всеки трети от общо 21 претенденти за президентския пост е издигнат от политическа партия, четирима от кандидатите са издигнати от коалиции, 10 от инициативни комитети.

Рекордните 21 кандидати в битка за „Дондуков" 2 (СНИМКИ)

По време на тегленето на жребия за бюлетините стана ясно, че ЦИК е отказала регистрацията на композитора Митко Димитров, защото не е представил списък с необходимите над 2500 подписа.

СНИМКИ: КАК ИЗГЛЕЖДАТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

По същата причина отпаднаха и двойките Светослав Витков-Иван Велков и Владимир Кузов-Борислав Ноев. Те обаче получиха номера в изборната бюлетина при тегленето на жребия.

Кой с кой номер ще е в бюлетината за президентския вот (СНИМКИ)

Светослав Витков и Иван Велков, които получиха номер 1 в бюлетината, отпаднаха от надпреварата поради липсата на около 300 коректни подписа. При кандидатите Владимир Кузов и Борислав Ноев, получили номер 9 в бюлетината, липсваха над 1200 коректни записа в подписката за регистрация в ЦИК. Така бюлетината за гласуване ще започне с номер 2, а номерата 1 и 9 няма да присъстват.

Експерти прогнозират изборен хаос

В бюлетината ще бъде квадратчето „Не подкрепям никого". Гласът ще се брои за действителен, но не се разпределя пропорционално към никоя от кандидатпрезидентските двойки.