Сигурен балотаж между Цачева и Радев, сочи ново проучване
Сигурен балотаж между Цачева и Радев, сочи ново проучване / DarikNews.bg, архив

Сигурен балотаж между кандидатите за президент Цецка Цачева и Румен Радев сочат данните от национално представително проучване на изследователски център „Тренд".

60% от българските граждани са решили твърдо за кого да гласуват, докато 19% все още не са решили. 44% пък знаят още преди кампанията за кого ще гласуват, докато 19% са взели решение по време на самата кампания.

Медиана: Стопява се дистанцията между основните претенденти

С малка преднина, лидер в предпочитанията е кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева с 27,3% от заявилите, че ще гласуват. След нея с 24% се нарежда подкрепеният от БСП претендент Румен Радев. Следват Красимир Каракачанов (12,1%), Ивайло Калфин (6,7%), Веселин Марешки (6,3%), Трайчо Трайков (5,4%), Пламен Орешарски (3,2%) и Татяна Дончева (2,2%). Опцията „не подкрепям никого" е с дял от 7,1%.

От изследователския център уточняват, че два дни след началото на проучването, ДПС обяви своята подкрепа за Пламен Орешарски, което прави процента за бившия министър-председател подценен. Данните са моментна картина на декларативните нагласи на българските граждани в средата на предизборната кампания. Подреждането и съотношението на силите не трябва да се разглежда като прогноза за крайния изборен резултат.

Ново социологическо проучване заплита интригата в изборите

Изследването е направено между 19 и 26 октомври. Проучването е осъществено със собствено финансиране на изследователски център „Тренд".